Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeKULTURAMarjanović: Roberta De Nira smo dogovarali 10 godina, SFF je nešto što...

Marjanović: Roberta De Nira smo dogovarali 10 godina, SFF je nešto što se živi

- Reklama -


Novi direktor Sarajevo Film Festival Jovan Marjanović bio je gost Novog dana koji se realizuje sa trga ispred Narodnog pozorišta. U razgovoru sa Minelom Jašar Opadijom govorio je o novom izazovu na festivalu, ciljevima i strategiji festivala, filmovima, ali i zvijezdama koje dolaze u Sarajevo.

SFF je nešto što se živi

Sinoć, na otvorenju 28. SFF, kaže, sve je dobro prošlo, jer ekipa je već odlično uigrana.

“Sve je dobro prošlo i što se tiče filma, što je najbitnije. Otvorili smo s filmom koji odgovara festivalu”, rekao je.

- Reklama -

Odgovarajući na pitanje, koja je najveća vrijednost koji SFF nosi, navodi da je teško pronaći samo jednu.

“SFF je za mene projekat za koji sam usko vezan i životno i profesionalno. To nije samo posao, to je nešto što se živi.  S njim smo povezani. Pripremamo ga 365 dana u godini i kad dođe festival, osjećamo da je to cilj kojem smo dugo stremili. To je ciklus i zato je dobra Nova godina poređenje s SFF-om”, rekao je Marjanović, dodajući da uvijek poslije te “Nove godine”, razmišljaju kako popraviti stvari i napraviti nešto bolje u odnosu za prethodnu godinu.

Marjanović navodi i da nije lahko dovesti filmske zvijezde u Sarajevo, posebno jer je se održava u avgustu, kada su godišnji odmori.

“Ali jako je bitno da prepoznaju ga kao kvalitetno mjesto, jer grad ima atmosferu, historiju i priču i onda nije teško reći  da dođu u Sarajevo i prikažu svoj film. Gosti se ne trebaju nagovarati da dođu, ali naš hendikep je mjesec avgust, rasporedi su u tom dijelu godine gusti, jer su mix između privatnog i poslovnog, i zbog tog rasporeda nekad radimo i po 5-6 godina da uskladimo rasporede i dovedemo goste”, govori Marjanović.

Misija SFF-a

Otkrio je i da su američkog glumca Roberta De Nira dogovarali i planirali najmanje 10 godina.

Govoreći o fokusu festivala, rekao je da je on uvijek na razvoju kompletne industrije vezane za film, i to na široj geografskoj regiji.

“Način misije se mijenja u skladu sa trendovima i stanjem na tržištu, i onda odgovaramo na prilike koje dolaze. Vjerujem da ćemo na taj način sačuvati dugovječnost koju smo imali do sada i ostati relevantni publici i filmskoj industriji”, zaključio je novi direktor SFF-a.

Ovogodišnji SFF je sinoć otvoren, a trajat će sve do petka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular