Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEMetaboličko testiranje organizma: Pregled od kojeg ovisi vaš trening (VIDEO)

Metaboličko testiranje organizma: Pregled od kojeg ovisi vaš trening (VIDEO)

- Reklama -


Fizička aktivnost potrebna je kako bi naš organizam i tijelo održali zdravim i u kondiciji. No koliko vježbi trebate radite, koju vrstu vježbi, kojim intenzitetom i šta pri tome da jedete i pijete, trebate utvrditi sa stručnjacima kako bi postigli željeni efekat i kako se ne biste povrijedili. Metaboličko testiranje organizma je način da upravo stručnjaci “uspostave dijagnozu” vašeg tijela i mogućnosti te na osnovu tih rezultata i vaših ciljeva kreiraju individualizirane programe.

Kako izgleda to testiranje pokazao nam je Almir Maljević, stručnjak za zdravo kretanje.

“Znamo benefite vježbanja, ali smo nekako skloni da više brinemo o nekim materijalnim stvarima nego o svom tijelu. Metaboličko testiranje je izuzetno važan metodološki postupak iz kojeg dobijamo jako puno informacije o tome kako fiziološki funkcioniše tijelo i u zavisnosti od toga kako tijelo funkcioniše i ciljeva koje osoba ima, napravimo individualizirani program i prilagodimo mogućnostima osobe. Ne zaboravite, trening je stres i moramo da dirigujemo stresom, učinimo ga pozitivnim u fiziološkom smislu kako bismo dobili promjene na bolje koje su potrebne tijelu”, kazao je Maljević za N1.

N1
- Reklama -

U programu N1 objasnio je na primjeru klijenta kako izgleda metaboličko testiranje.

“Polazna osnova metaobiličkog testiranja leži u činjenici da u našem tijelu funkcioniše nekoliko podsistema. Od izuzetne važnosti su respiratorni, kardiovaskularni i centralni nervni sistem koji međusobno komuniciraju, odlučuju šta se u tijelu dešava i oko nas i šta je potrebno da se desi kako bi se uspostavio balans.  On prikuplja informacije o disanju, količini zraka, broju udisaja i izdisaja i dovodi se u vezu s brojem otkucaja. I izvlačimo zaključke kako reaguje na na različitim nivoima opterećenja. Prvo ide zagrijavanje i onda nakon tri minute svake minute polako povećavamo intenzitet do trenutka potpune fiziološke iscrpljenosti organizma i tada se definišu treninzi. Na treningu imamo mogućnost da u realnom vremenu pratimo šta se to u njegovom tijelu dešava”, objasnio je Maljević.

Kako izgleda metaboličko testiranje organizma pogledajte u videu ispod:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular