Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeZABAVAMeteorolog otkrio kada dolazi "prava zima"

Meteorolog otkrio kada dolazi “prava zima”

- Reklama -


U Bosni i Hercegovini u decembru su oboreni svi temperaturni rekordi, kazao je za N1 meteorolog Igor Kovačić. Također, Kovačić je govorio i o dugoročnoj prognozi navodeći da iza 10. januara možemo očekivati vrijeme prikladno zimskim mjesecima.

Prvo je Kovačić koji je ujedno i glasnogovornik Svjetske meteorološke organiozacije za Bosnu i Hercegovinu i zamjenik direktora Republičkog hidrometrorološkog zavoda Republike Srpske predstavio podatke za decembar koji je oborio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

“Posljednji dan decembra mjeseca 2022. godine u Bosni i Hercegovini Banjaluka bila najtoplija sa 20,4 a ta temperatura čak od 1961. godine nije prevaziđena i to je što se tiče BiH bile maksimalne temperature kada je riječ o decembru”, kazao je za N1 Kovačić.

- Reklama -
N1

Kada možemo očekivati snijeg?

Ljubitelji snijega i zimskih sportova i ugođaja još malo će pričekati na vrijeme koje je prikladno za januar.

“Što se tiče kratkoročnih prognoza za ovih desetak dana oni govore o natprosječno visokim temperaturama s tim što će oni zbog zonalnog strujanja i povremenog stizanja svježeg vazduha ali ne i hladnog ta temperatura opadati ali će i dalje biti iznad 10 stepeni što je neoubičajeno za januar mjesec i ostajemo bez i dalje sniježnog pokrivača. Neku značajniju promjenu očekujemo oko 10. januara trebalo bi doći do prolaznog zahlađenja i mogući snijeg na planinama”, naveo je Kovačić.

“Hajdemo u planine jer tamo nema zime”

Svi oni koji vole boraviti na planinama očekuju pahulje snijega, a Kovačić kaže da su prognoze neprecizne koliko bi moglo napadati snijega.

“Na istoku očekivati da je da snijega bude 10. i da če temperature pasti ispod nule. Šarolike prognoze govore da će biti od nekoliko do 20 cm. Modeli pokazuju nepreciznost”, istakao je Kovačić.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, Kovačić kaže da ih itekako moramo biti svjesni i da svoje živote već moramo njima prilagođavati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular