Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeGLOBUSMinistri EU sastaju se u Ukrajini kako bi pokazali podršku nakon izbora...

Ministri EU sastaju se u Ukrajini kako bi pokazali podršku nakon izbora u Slovačkoj

- Reklama -


Ministri vanjskih poslova EU održali su danas svoj prvi sastanak izvan bloka u Ukrajini, čime su željeli pokazati podršku zemlji nakon što je proruski kandidat pobijedio na izborima u Slovačkoj, a američki Kongres izostavio finansiranje Kijeva iz budžeta, javlja Reuters.

Sazivamo historijski sastanak ministara vanjskih poslova EU ovdje u Ukrajini, zemlji kandidatu i budućoj članici EU. Ovdje smo da izrazimo našu solidarnost i podršku ukrajinskom narodu“, napisao je šef evropske diplomatije Josep Borrell na Twitteru.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je ponosan što je domaćin sastanka “prvi put u historiji, izvan sadašnjih granica EU, ali i unutar njenih budućih granica”.

Kako navodi Reuters, Washington insistira da njegova čvrsta vojna i politička podrška Ukrajini nije pokolebana uprkos tome što je Kongres isključio ukrajinska sredstva iz sporazuma o hitnoj potrošnji koji je postignut tokom vikenda.

- Reklama -

Iako su desničarske republikanske pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa sve češće pozivale na zaustavljanje finansiranja Ukrajine, administracija predsjednika Joea Bidena kaže da očekuje da će Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca donijeti mjeru za održavanje pomoći.

Kuleba rekao je novinarima da je Kijev još uvijek uvjeren u podršku SAD-a.

Ne smatramo da je podrška SAD-a razbijena… jer Sjedinjene Države razumiju da je ono što je u pitanju u Ukrajini mnogo veće od Ukrajine“, rekao je novinarima dok je pozdravljao Borrela.

On je rekao da je pitanje da li je ono što se dogodilo u američkom Kongresu tokom vikenda “incident ili sistem”.

Mislim da je to bio incident. Imamo veoma detaljnu diskusiju sa oba dijela Kongresa – republikancima i demokratama“, rekao je on.

U Evropi, proruski bivši premijer Fico osvojio je najviše glasova na izborima u Slovačkoj u nedjelju i dobit će priliku da formira vladu. Njegova kampanja je bila da se u Ukrajinu pošalje “ni jedan metak” municije iz slovačkih rezervi.

Ne mijenjamo to da smo spremni pomoći Ukrajini na humanitaran način. Spremni smo pomoći u obnovi države, ali znate naše mišljenje o naoružavanju Ukrajine“, rekao je Fico na konferenciji za novinare nakon svoje pobjede.

Slovačka, država NATO-a koja dijeli malu kranicu s Ukrajinom, primila je izbjeglice i, pod odlazećom vladom, obezbijedila nesrazmjerno veliku količinu oružja, te je među prvima poslala borbene avione.

Kako navodi Reuters, EU je do sada uspijevala zadržati čvrst proukrajinski stav uprkos pritiscima Mađarske, čiji nacionalistički lider Viktor Orban redovno osuđuje sankcije Moskvi.

Da bi formirao vladu, Fico bi morao uspostaviti koaliciju s barem još jednom strankom koja javno ne dijeli njegov stav o Ukrajini.

Mislim da je prerano suditi kako će ovi izbori uticati na podršku Ukrajine. Moramo sačekati da se formira koalicija“, prokomentarisao je Kuleba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular