Thursday, June 1, 2023
spot_img
HomeVIJESTIMinistrica Softić Kadenić o borbi protiv korupcije: Prijavitelji su zaštićeni

Ministrica Softić Kadenić o borbi protiv korupcije: Prijavitelji su zaštićeni

- Reklama -


Kanton Sarajevo dobio je Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije. Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave KS govorila je o značaju ovog zakonskog rješenja i kako će on zapravo pomoći građanima u prijavi sumnji na određene nepravilnosti.

Kadenić kaže da je ovo sveobuhvatno rješenje koje obuhvata različite aspekte, sve s ciljem, kako je objasnila, borbe sa onom pasivne korupcije.

“Ovaj zakon je paket zakon, tako bih ga nazvala zato što u jednom regulira tri važne oblasti. Prvi segment je sprječavanje sukoba interesa, drugi segment je ništa manje važan segment zaštite prijavitelja korupcije i treći je jačanje integriteta institucija javnog sektora”, pojasnila Kadenić.

Prijavitelji korupcije su važni i treba se mijenjati svijest građana, istakla je Kadenić.

- Reklama -

“Mi imamo veliki broj koji svjedoče nepravilnosti u svom svakodnevnom životu kroz posao, a koji zapravo ne poduzimaju ništa tim povodom. Ne bih ih nazvala saučesnicima, ali nisu aktivni u borbi protiv korupcije. Imam razumijevanje za tu pasivnost”, navela je Kadenić.

Kanton Sarajevo sa trenutnim Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom ima dobre temlje, dodala je, i sada samo ono zakonsko rješenje treba involvirati u ovaj Ured. Sada zvaničnici neće moći obavljati duple funkcije, kazala je, i dodala,  da na kraju mandata i javne funkcije u upravljačkim strukturama.

“Primjena počinje 1.1. iduće godine da se svi upoznaju sa njegovim sadržajem da Ured proširi kapacitete za primjenu zakona”, kazala je Kadenić.

Namjera da se usvoji zakon o nepotizmu pretočena je u ovo zakonsko rješenje koje je obuhvatilo i namjenu da i nepotizam bude zaustavljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular