Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeNAUKAMisteriozno stvorenje ipak nije mit? Ova životinja će postati nova podvrsta

Misteriozno stvorenje ipak nije mit? Ova životinja će postati nova podvrsta

- Reklama -


Generacijama su lokalni pastiri na mediteranskom otoku Korzici pričali priče o legendarnoj “ghjattu volpe”, ili “lisičjoj mački”, koja napada koze i ovce. Znanstvenici su prvi put zabilježili postojanje ovih neobičnih stvorenja 1929., a uskoro bi se one mogle proglasiti novom podvrstom, i to zahvaljujući novim genetskim istraživanjima.

Divlje mačke Korzike dobile su nadimak “lisičje mačke” zbog svoje boje i velikog, kitnjastog repa. Usprkos nadimku, ove životinje nisu mješanci lisica i mačaka; definitivno se radi o čistim mačkama. Divlje mačke Korzike pripadaju istom rodu kao i druge divlje, i domaće, mačke, ali istraživači proučavaju njihovu genetiku kako bi bolje shvatili gdje u rodu Felis one pripadaju, piše Livescience.

Neki mediji izvještavaju da se ovdje radi o potpuno novoj vrsti, no to nije u potpunosti istina. Studija objavljena 19. siječnja ove godine u časopisu Molecular Ecology otkriva da bi divlje mačke Korzike mogle biti podvrsta ili posebna skupina u rodu Felis.

- Reklama -

“Imamo dokaze da ova mala mačka ima vlastiti genetski identitet”, rekao je jedan od autora studije, Sebastien Devillard, asistent profesora evolucijske ekologije u sveučilištu Claude Bernard Lyon 1 u Francuskoj. “Ovo je prvi korak ka tome da se ona prepozna kao podvrsta.”

Francuski ured za bioraznolikost, koji je sudjelovao u ovoj dugotrajnoj studiji, objavio je priopćenje o studiji prošli tjedan.

Devillard i njegovi kolege uspoređivali su genetske uzorke divljih i domaćih mačaka na Korzici s onima na susjednom otoku Sardiniji, kao i na europskom kontinentu. Otkrili su da se divlje mačke s Korzike razlikuju od europskih divljih mačaka, domaćih mačaka, ali i do određene mjere divljih mačaka sa Sardinije.

Divlje mačke s Korzike imaju manje pruga od europskih divljih mačaka i onih sa Sardinije, no ostaje pitanje koliko se zapravo razlikuju. Prije nego ih proglase novom podvrstom, istraživači još uvijek moraju usporediti divlje mačke s Korzike s divljim mačkama koje žive na Bliskom istoku, no čak ni to ne znači da će debate biti završene.

U Europi, Aziji i Africi postoji nekoliko međusobno povezanih linija divljih mačaka, a istraživači još uvijek pokušavaju zaključiti kamo svaka od njih pripada. Ovaj proces još kompliciranijim čini prisutnost domaćih mačaka koje se razmnožavaju s divljima.

Divlje mačke su se tradicionalno skupno svrstavale pod vrstu Felis silvestris. Mnoge europske pripadale su u podvrstu F. s. silvestris, a afro-azijske u F. s. lybica. Ipak, Međunarodna zajednica za zaštitu prirode sada afro-azijske divlje mačke prepoznaje kao posebnu vrstu, F. lybica. Linija lybica važna je za razumijevanje domaćih mačaka, ali i za istraživanje o novoj divljoj mački s Korzike.

“Lybica je predak domaćih mačaka, a vjerujemo da su neke divlje mačke te vrste došle na Korziku i Sardiniju u ranoj fazi pripitomljavanja,” kaže Devillard. To se vjerojatno dogodilo prije 8.000 godina, a mačke su ostale divlje, dodao je Devillard.

Divlje mačke s Korzike žive na visokim uzvisinama do oko 2.000 metara, a Devillard vjeruje kako se hrane ribama iz rijeka na otoku. Istraživači će nastaviti proučavati ove divlje mačke kako bi bolje shvatili kako one žive, ali i koja je njihova evolucijska povijest.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular