Thursday, December 8, 2022
HomePOČETNAMnogi od nas ne idu na WC bez mobitela, ali to zapravo...

Mnogi od nas ne idu na WC bez mobitela, ali to zapravo ne bismo trebali raditi

- Reklama -


Nekad su nam u trenucima provedenim u privatnosti kupaonice društvo pravile hrpe starih časopisa, a sada je dovoljno imati mobitel pri ruci.

Svi to radimo, a ipak, prema stručnjacima, držanje telefona u ruci dok sjedimo na WC školjki duboko je pogrešna navika. To je zato što je kupaonica jedno od najbogatijih mjesta za klice i bakterije.

Podovi, slavine, površine tuša, kade i WC-a sadrže kolonije bakterija koje se lako mogu preseliti na naš pametni telefon kroz naše prljave ruke i pratiti nas okolo dobro usidrene na našem mobilnom telefonu. Bakterije koje se razmnožavaju u kupaonici uglavnom dolaze iz našeg izmeta i urina, ali i iz naših usta (kada peremo zube) i mogu biti prenosioci bolesti kao što su salmonela, hepatitis, streptokok.

- Reklama -

Istraživanje provedeno prije nekoliko godina na pametnim telefonima srednjoškolaca istaknulo je prisutnost bakterije E. Coli i drugih štetnih bakterija na površini uređaja, dok je drugo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo da je zaslon pametnog telefona obično prljaviji od zahodske daske.

Osim bakterijske kontaminacije, postoji još jedan rizik od provođenja previše vremena sjedeći na WC-u ometeni pametnim telefonom, kao što pokazuju prvi rezultati prikupljeni u kliničkim ispitivanjima: hemoroidi. Problem, u ovom slučaju, nije u korištenju samog pametnog telefona, nego u tome što previše vremena provodite sjedeći na WC školjci u kupaonici.

Što možemo učiniti da spriječimo te rizike?

Jednostavno: mobitel kod kuće držite izvan kupaonice i dobro ga zatvorite u torbu ili ruksak ako koristite javni WC. Na taj način ćete minimizirati učinke kontaminacije. Nadalje, ograničite boravak u kupaonici na minimum, najviše do četvrt sata: stavite sat u kupaonicu i pratite koliko vremena zapravo provodite sjedeći na WC školjki.

Na kraju, a to ne treba uzeti zdravo za gotovo, pažljivo operite ruke sapunom i tekućom vodom, kako biste uklonili većinu fekalnih bakterija s ruku i mogli uzeti natrag sve svoje predmete – uključujući pametni telefon – bez rizika od kontaminacije, prenosi Novi list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: