Tuesday, June 6, 2023
spot_img
HomePOČETNAMnogi od nas ne idu na WC bez mobitela, ali to zapravo...

Mnogi od nas ne idu na WC bez mobitela, ali to zapravo ne bismo trebali raditi

- Reklama -


Nekad su nam u trenucima provedenim u privatnosti kupaonice društvo pravile hrpe starih časopisa, a sada je dovoljno imati mobitel pri ruci.

Svi to radimo, a ipak, prema stručnjacima, držanje telefona u ruci dok sjedimo na WC školjki duboko je pogrešna navika. To je zato što je kupaonica jedno od najbogatijih mjesta za klice i bakterije.

Podovi, slavine, površine tuša, kade i WC-a sadrže kolonije bakterija koje se lako mogu preseliti na naš pametni telefon kroz naše prljave ruke i pratiti nas okolo dobro usidrene na našem mobilnom telefonu. Bakterije koje se razmnožavaju u kupaonici uglavnom dolaze iz našeg izmeta i urina, ali i iz naših usta (kada peremo zube) i mogu biti prenosioci bolesti kao što su salmonela, hepatitis, streptokok.

- Reklama -

Istraživanje provedeno prije nekoliko godina na pametnim telefonima srednjoškolaca istaknulo je prisutnost bakterije E. Coli i drugih štetnih bakterija na površini uređaja, dok je drugo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo da je zaslon pametnog telefona obično prljaviji od zahodske daske.

Osim bakterijske kontaminacije, postoji još jedan rizik od provođenja previše vremena sjedeći na WC-u ometeni pametnim telefonom, kao što pokazuju prvi rezultati prikupljeni u kliničkim ispitivanjima: hemoroidi. Problem, u ovom slučaju, nije u korištenju samog pametnog telefona, nego u tome što previše vremena provodite sjedeći na WC školjci u kupaonici.

Što možemo učiniti da spriječimo te rizike?

Jednostavno: mobitel kod kuće držite izvan kupaonice i dobro ga zatvorite u torbu ili ruksak ako koristite javni WC. Na taj način ćete minimizirati učinke kontaminacije. Nadalje, ograničite boravak u kupaonici na minimum, najviše do četvrt sata: stavite sat u kupaonicu i pratite koliko vremena zapravo provodite sjedeći na WC školjki.

Na kraju, a to ne treba uzeti zdravo za gotovo, pažljivo operite ruke sapunom i tekućom vodom, kako biste uklonili većinu fekalnih bakterija s ruku i mogli uzeti natrag sve svoje predmete – uključujući pametni telefon – bez rizika od kontaminacije, prenosi Novi list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular