Državni parlamentarci predali su potpise za sazivanje posebne sjednice oba doma Parlamenta BiH kako bi se razmatralo konačno ukidanje akciza na naftu i naftne derivate. Ipak, čini se da će građani pričekati na jeftinije gorivo. Nema optimizma da će sjednica, uopće, biti održana prije izbora.

Tekst je usaglašen, potpisi predati. Predsjedavajući oba doma, izgleda, prezauzeti da sjednicu zakažu samostalno, zbog obaveza tokom predizborne kampanje. Međutim, teško da ih papir može prisiliti da odrede datum. Osim, možda, moralno.

“Od ovog trenutka počinje teći rok od tri dana da se desi hitna sjednica. Bahatost je i dovela do toga da 195 dana se borimo za jeftinije gorivo i ništa me više ne može iznenaditi. Mada, par dana pred izbore ne sazvati sjednicu, sumnjam da može proći bez kazne i da su nam ovaj put izbori saveznik da konačno završimo posao koje su brojne države završile prije nas”, kazao je Saša Magazinović (SDP)

Tempo kojim se do sada na ovome radilo, ne daje nadu da će građani u skorije vrijeme svjedočiti nižim cijenama goriva u narednih šest mjeseci. Nisu optimistični ni oni koji su dokument o održavanju sjednice i sami potpisali.

“Mislim da će opozicija i iz FBiH ili ova iz RS istrajavati na tome iako je ovo već besmisao. Znači, toliko su nas zavukli šest, sedam, osam mjesci od toga. Jasno je da pozicija ne želi pomoći građanima, ali traži različite načine kako to da izbjegne”, kazao je Mirko Šarović (SDS)

“Nakon više od pola godine mrcvarenja, opstrukcije od strane SNSD-a koji je zaustavio da gorivo bude jeftinije već više od pola godine i to je pokušaj da u zadnjem momentu spasimo što se spasiti može”, kazao je Branislav Borenović (PDP)

Osim što spasavanje građana, nije na dnevnom redu vlasti, pojedini analitičari smatraju da u ovom slučaju ni opozicija nije bila od velike pomoći.

“Ovo je možda dobar tajming za građane da vide koliko je parlamentarcima stalo do njih. Ovo nam pokazuje i koliko je opozicija slaba, da nije u stanju da ih natjera da čak i održe sjednicu i pitanje je zašto opozicija sada nije sazvala proteste protiv parlamentarne vladajuće koalicije, znali su to organizovati protiv Šmita”, kazala je Ivana Marić, politička analitičarka.

Ako bi ukidanje akciza bilo konačno i izglasano, na redu je Uprava za indirektno oporezivanje kako bi, eventualno, Zakon i stupio na snagu.

“Neophodno je 15 dana da izvrši izmjenu softverskog rješenja koje prati uvozno carinjenje u BiH i da se nakon tih izmjena izvrši i testiranje. S druge strane, potrebno je usvojiti i Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama koji će posebno definisati postupanje sa zalihama nafte koja će se naći na zalihama nakon usvajanja Zakona”, kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Od uvođenja akciza građani i nisu imali neke koristi. Jer, podsjećamo, one su uvedene radi izgradnje puteva, ali dinamika same izgradnje ne pokazuje da su ispunile očekivanja građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadOSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime