Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeVIJESTIMostarci ogorčeni devastacijom Saborne crkve: "Šta je iduće?"

Mostarci ogorčeni devastacijom Saborne crkve: “Šta je iduće?”

- Reklama -


Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije. Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara. Građani su ogorčeni.

“Saborna crkva je kulturno-historijski spomenik kojim svi trebamo da se dičimo”, rekao je jedan od Mostaraca.

Svi osuđuju ovaj vandalski čin.

- Reklama -

“Ne znam zašto se to dešava. Trebao bi neko da se pobrine za to”, kazala je Mostarka.

Gradski vijećnik Arman Zalihić osudio je isto ovaj čin i izrazio nadu da će MUP napokon početi raditi svoj posao i početi kažnjavati ova djela.

“Prije šest mjeseci oskrnavljeno je partizansko spomen groblje a do danas nisu nađeni počinitelji. Možemo se zapitati samo koji je idući spomenik kulture ili neka bogomolja u Mostaru”, rekao je Zalihić za N1.

i njegova stranka SDP oglasila se saopćenjem u kojem osuđuje ovaj incident.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović navela je kako je “zgrožena” te da “najoštrije osuđuje ovaj varvarski čin koji je izazvao opravdan strah i zabrinutost sveštenstva i cijele srpske zajednice u Mostaru”.

“Razbojnički napadi na imovinu SPC u Mostaru, poput ovog koji je nažalost samo jedan u nizu, evociraju teške uspomene na period tokom kojeg je Saborna crkva srušena, a lokalni Srbi masovno protjerani iz ovog grada. Pozivam nadležne organe da hitno rasvijetle ovaj slučaj, te da u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinioce”, kazala je Cvijanović.

Devastirana Saborna crkva u Mostaru, sveštenstvo u suzama, strahuje za sigurnost

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular