Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomePOČETNAMože li jedna pljesniva voćka uništiti sve oko nje?

Može li jedna pljesniva voćka uništiti sve oko nje?

- Reklama -


Kada u ladici frižidera ugledate jedan pokvareni grozd ili jednu pljesnivu papriku, biste li trebali baciti sve?

“Iako jedna trula jabuka može pokvariti sve jabuke u njenoj blizini, za to treba vremena i nema potrebe da odmah sve bacite zbog jednog pokvarenog komada voća ili povrća. Bacite samo proizvode koji dodiruju onaj pokvareni”, savjetuje Matt Regusci iz tvrtke ASI za sigurnosti hrane.

Također, obično je sigurno i jesti proizvode koji su dotakli pljesnivi, sve dok ih prvo operete i brzo pojedete”,  dodao je za Huff Post.

Mogu li pokvareni ili pljesnivi proizvodi kontaminirati ostale?

- Reklama -

“Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, postoje na stotine tisuća vrsta plijesni, mikroskopskih gljivica koje žive na biljnoj i životinjskoj tvari, a obično se šire ispuštanjem spora u zrak”, kaže Vanessa Coffman, direktorica Saveza za zaustavljanje bolesti izazvanih hranom. Također, mogu se širiti putem vode ili insekata, piše Večernji list.

“Dakle, plijesan lako migrira s jednog komada voća ili povrća na drugi koji ga dodiruje i najbolje je odmah baciti pljesnive proizvode, a pregledati proizvode koji ih dodiruju; ako na njima vidite plijesan ili osjetite da su kašasti i vidite promjene boje, također ih morate baciti”, dodaje.

“I redovito čistite i brišite hladnjak, posebno ako ste u njemu imali pljesnive stvari, dodao je Regusci. Evolucija je ljudima dala nevjerojatne instinkte da koristeći vid, dodir i miris utvrde je li hrana sigurna za jelo”, kaže Regusci i savjetuje: “Prvo provjerite izgleda li dobro; odnosno da nema plijesni ni pukotina. Drugo, miriše li dobro (osim ako ga je namjerno fermentirano ili ukiseljeno) i treće, kakvo je na opip i je li kašasto. Ako je sve to u redu, nema razloga da namirnica nema i dobar okus”.

Je li sigurno jesti proizvode među kojima je bio i jedan pljesnivi?

Obično ih možete oprati i pojesti kasnije, a USDA preporučuje pranje proizvoda pod tekućom vodom iz slavine i izbjegavanje upotrebe sapuna ili deterdženta.  Vjerojatnost da se razbolite od neke svježe namirnice koja je bila u dodiru s pokvarenom jako je mala, posebno ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problema – kaže Coffman te dodaje: “Ipak, ljudi s alergijom na plijesan ili kompromitiranim imunološkim sustavom mogu biti više izloženi riziku od bolesti”.

Čak i kad je neki proizvod zahvatila plijesan, kažu stručnjaci, može je se pažljivo odstraniti i pojesti ga; a iznimka je ipak mekano voće i povrće s visokim sadržajem vode poput npr. paradajza, breskvi i krastavaca koje tada treba odmah baciti plijesan jer ona na površini kod njih može značiti da je i duboko unutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular