Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeBIZNISMusk prodao dionice Tesle u vrijednosti od 4 milijarde dolara

Musk prodao dionice Tesle u vrijednosti od 4 milijarde dolara

- Reklama -


Izvršni direktor Tesle i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk prodao je 1,5 miliona svojih dionica u ovoj kompaniji za proizvodnju električnih automobila, prema podacima koje je u utorak objavila američka Komisija za vrijednosne papire i berzu, u transakciji vrijednoj 3,95 milijardi dolara.

Ovaj potez dolazi nakon što je Musk kupio društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara.

Musk je prodao svoje dionice u Tesli u vrijednosti od gotovo 20 milijardi dolara otkako je u aprilu prvobitno uložio u jedan od najuticajnijih društvenih medija. U augustu, prije nego što je Twitterova pravna tužba konačno zapečatila dogovor o preuzimanju, Musk je ustvrdio da je završio s prodajom dionica.

- Reklama -

Musk trenutno posjeduje oko 135 miliona dionica u Tesli.

Prodaja je uslijedila samo nekoliko sedmica nakon što je Tesla prijavila 3,3 milijarde dolara dobiti i 21,45 milijardi dolara prihoda za treće tromjesečje – što je ispod očekivanja Wall Streeta – a što je uzrokovalo pad od 4% na dan. Vrijednost Tesle pala je oko 46% ove godine, ali Muskova neto vrijednost ostaje nešto ispod 200 milijardi dolara.

Musk je u vrijeme objavljivanja rezultata priznao da “trenutno očito preplaćuje za Twitter”.

On se obavezao da će sam financirati preuzimanje, ali je dobio podršku u obliku 7 milijardi dolara od investitora uključujući Larryja Ellisona, osnivača softverske grupe Oracle, i platforme za kriptovalute Binance. Konzorcij banaka također je posudio 13 milijardi dolara za financiranje posla.

Nakon što je dovršio preuzimanje, Musk je otpustio izvršnog direktora i nekoliko vodećih rukovoditelja, prije nego što je otpustio oko polovine radne snage ove kompanije.

Musk je isprva planirao naplaćivati 20 dolara mjesečno za primjenu plave oznake na korisničkim računima u procesu verifikacije. Sada je naknada smanjena na 8 dolara mjesečno, a odabrani potvrđeni računi postavljeni su tako da na svojim profilima imaju oznaku “službeni”.

Uvođenje promjena za verifikaciju je odgođeno do nakon izbora u SAD-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular