Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEMuzika za liječenje bolesti – opasan trend i unosna reklama

Muzika za liječenje bolesti – opasan trend i unosna reklama

- Reklama -


Na društvenim mrežama šire se video-poruke koje propagiraju “slušati muziku da bi se liječio rak” sa opuštajućom muzikom kojoj se pridaju terapeutska dejstva, što je ponekad unosna metoda za one koji je reklamiraju, ali može da se pokaže opasnom ako dovede do prekida medicinskog tretmana.

Preko Tiktoka, muzičke video poruke pod haštagom #solfeggiofrequencies nagomilale su više od 42 miliona pregleda. Ta tvrdnja o ljekovitom svojstvu nejasnog porijekla sastoji se u tome da se razna terapeutska svojstva pripisuju zvučnim frekvencijama različite jačine.

Neki se zadovoljavaju time da ističu „smirujuće ili duhovne odlike“, dok drugi tvrde da bi zvuk mogao da liječi „akne, kancer, grip“, da „eliminiše toksine, podstiče imuni sistem“ ili da „čisti od infekcije“.

- Reklama -

Na platformama Spotify i Deezer nalaze se brojne playliste pod nazivom“Uništenje kancerogenih ćelija svetim solfeđom“ ili „Muzika za izlječenje za aktiviranje DNA“.

„Slušanje lijepe muzike odmara i bez sumnje može da doprinese smirivanju anksioznosti, možda čak i bola“, smatra Pjer Sentinji, onkolog i istraživač, ali ukazuje da liječenje zvučnim frekvencijama „apsolutno nije“ naučno priznato.

Za sociologinju nauke i vjere Romi Sovajr, ako se pribjegne takvoj „terapiji“ postoji rizik od zakašnjele njege, odnosno da pacijenti izgube šansu za liječenje ako misle da to „alternativno liječenje“ može da zamijeni medicinu.

„Prijatnije je slušati zvuke, nego primati hemoterapiju“, rekla je ona.

U Francuskoj Uprava za zdravstvo (DGS) ukazuje na rizik od sekti koji bi mogao da prati ovu pojavu, mada za sada nemaju takve naznake.

„Reći da možemo da regenerišemo stanice je opasna tvrdnja koja spada u talas ‘new age’ i antinauku. U trendu je igrati na spiritualnost, dobrobit, i lični razvoj pri nuđenju takvih ‘lijekova’ „, upozorila je Mari Drilon, potpredsjednica Unije udruženja za odbranu porodica i pojedinaca žrtava sekti (UNADFI).

Posebno se ukazuje na ponude s plaćanjem i posebno unosne sisteme povezane s „frekvencijama za liječenje“.

Na sajtu developpementperso.com, muzika nazvana „terapeutske frekvencije liječenja“ se prodaje za 149 eura. Jedna frekvencija od 528 herca prodaje se za 47 eura na sajtu mental-waves.com, pod nazivom „Čudesna frekvencija“. Uz nju ide opis koji, bez ikakvog naučnog osnova, uvjerava da je „dokazano da slušanje jedne jedine jednostavne muzičke note na 528 herca može da popravi ljudski DNK“.

„Treba praviti razliku između dobrobiti muzike koja smiruje, i obećanja za liječenje raka koje pripada reklamiranju laži“, rekla je Drilon.

Francuska uprava za suzbijanje prevara navodi da te ponude spadaju u lažnu trgovinsku praksu koja može da donese do dvije godnine zatvora i kaznu od 300.000 eura jer se lažno tvrdi da neki proizvod ili neka usluga može da liječi bolest i druge poremećaje.

DGS poziva da se pazi na sajtove koji ocrnjuju konvencionalnu medicinu i njene predložene metode liječenja, koji oboljele pozivaju na prekid medicinskog tretmana i obećavaju im čudesno izlječenje čak i u razvijenom stadijumu bolesti.

DGS smatra da liječenje muzikom spada u polje navodne muzičke terapije kao dijela „nekonvencionalnog liječenja“ koje je u snažnom porastu posljednjih petnaestak godina, a dodatno se proširilo tokom pandemije kovida-19.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular