Saturday, December 3, 2022
HomeVIJESTINa lokalitetu Kacelj ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve iz rata

Na lokalitetu Kacelj ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve iz rata

- Reklama -


Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Kacelj, 10 kilometara jugoistočno od Ustikoline, u općini Foča (FBiH).

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1992. godine. Uz posmrtne ostatke pronađena je i obuća kao i nešto odjeće.

Posmrtne ostatke istražitelji su na ovom izuzetno nepristupačnom i zahtjevnom lokalitetu otkrili u proteklom periodu, nakon čega je uslijedilo deminiranje terena kako bi se stvorili uvjeti za ekshumaciju odnosno asanaciju terena.

- Reklama -

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade. Također će uslijediti i izuzimanje koštanih uzoraka kako bi se ovi posmrtni ostaci mogli identificirati uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a izvršena je prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: