Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLENačini na koje možete koristiti sodu bikarbonu

Načini na koje možete koristiti sodu bikarbonu

- Reklama -


Soda bikarbona se od davnina koristi kao jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka u domaćinstvu za širok spektar namjena – od higijene, preko pomoćnog zdravstvenog sredstva, do dezinfekcije prostora i tijela. Za upotrebu u zdravstvene svrhe preporučuje se medicinska, pročišćena soda bikarbona s oznakom “100 posto natrij bikarbonat”.

Gašenje požara

Zagrijavanje sode bikarbone proizvodi ugljendioksid, što je u kombinaciji s vodom čini efikasnim sredstvom ne samo za uklanjanje masnoća i nečistoće u kuhinji, nego i za gašenje manjih požara. Ugljendioksid smanjuje vatru jer je gušći od kisika, a voda sama po sebi umiruje vatru. Većina aparata za gašenje požara sadrži i sodu bikarbonu. Naravno, ovo može poslužiti samo kao prva pomoć, poziv vatrogascima se podrazumijeva ukoliko je požar prijeteći, prenose Vijesti.

Čišćenje lonaca, tava i srebrnog posuđa

Da biste uklonili mrlje na loncima i tavama potopite ih preko noći u rastvor napravljen od četvrtine šoljice sode bikarbone i jedne litre vode. Također, na posuđe možete posuti sodu bikarbonu i spužvicom s malo mlake vode pokušati očistiti mrlje. Napravite pastu i nanesite na srebrni pribor koji želite očistiti, isperite i osušite. Dobit će visoki sjaj.

- Reklama -

Neutralizator mirisa

Soda bikarbona efikasno pomaže da se oslobodimo mirisa iz kuhinjskih uređaja. Stavite sodu bikarbonu na zadnji dio zamrzivača ili frižidera, to će doprinijeti čuvanju hrane bez mirisa. Ne zaboravite mijenjati posudu sa sodom bikarbonom svaka tri mjeseca. Da bi mašina za pranje posuđa bila bez mirisa, pospite sodu bikarbonu po njenom dnu ili po posuđu.

Izbjeljivanje odjeće

Dodajte četvrtinu šoljice sode bikarbone u uobičajenu količinu sredstva za izbjeljivanje odjeće i bijeli veš će biti još svježiji i intenzivnije bjelji.

Sredstvo za čišćenje podnih pločica i tepiha

Pomiješajte toplu vodu i pola šoljice sode bikarbone i koristite za brisanje i ispiranje podova. Uklonit će tvrdokorne mrlje, a ribanjem pločica u kupaonici na podovima i zidovima, kao i umivaonika dat ćete kupaonici novi sjaj i bez hemikalija. Osim toga, soda bikarbona uklanja i fleke i ustajali miris s tepiha. Pospite ga sodom bikarbonom i pričekajte najmanje 15 minuta prije usisavanja. Mirisat će lijepo i svježe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular