Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeBIZNISNajavljen početak gradnje brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje

Najavljen početak gradnje brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje

- Reklama -


Prodisati bi mogle lokalne ceste, izgradnjom brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje. Ovaj famozni projekat o kome se decenijama samo priča, trebali bi donijeti brojne benefite za taj dio BiH. Početak realizacije najavljen za drugu polovinu godine.

Idejni projekat dionice od Tuzle do Maoče treba biti gotov do kraja mjeseca, onda slijedi izrada elaborata i eksproprijacija zemljišta od Mihatovića do Previla.

“Vlada Federacije je obezbjedila sredstva za izgradnju ove ceste, dijela autoceste u visini od 134 miliona KM, obezbjedila je sredstva za projektovanje, eksproprijaciju. Tako da sredstva nisu upitna, već je upitna naša dinamika i angažovanost svih i zato smo danas u Tuzli”; kazao je Ešef Džafić, JP Autoceste FBiH.

U TK je usvojena prostorna planska dokumentacija,u fazi je izrada u Brčko Distriktu i Posavskom kantonu.

- Reklama -

“Kada se dodaju Distrikt Brčko i Posavski kanton, zaista se radi o najmnoljudnijem i ekonomski najpotentnijem dijelu koji će biti mnogo snažniji kada budemo imali ovaj autoput. Važno je i za oba entiteta u BiH jer se radi od dionici autoputa Sarajevo- Beograd”, kazao je Jasmin Imamović, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH.

Brze ceste jačaju ekonomiju i poboljšavaju kvalitet života, a one su do sada bile nepoznanica u ovom kantonu. Slijede bolji dani, najavljuju nadležni.

“Ovim putem želim kazati da će gradska administracija, sve gradske službe, 24 sata radiit i biti posvećene ovom poslu, posebno Služba za gedetsko imovinsko-pravne poslove, a i sve druge službe će pomoći da se što brže i efikasnije izvrši proces eksproprijacije koji je jedan od preduslova za početak izgradnje ovog autoputa”, kazao je Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnika Tuzle.

“Izradom prostornog plana Tuzlanskog kantona ovaj prostor je zauzet. Vlada FBiH je donijela odluku o proglašenju javnog interesa na ovom dijelu autoceste, tako da je to veći interes od bilo kakvog interesa. Sve ono što je označeno, bit će predmet eksproprijacije i bit će izvršena naknada svakom vlasniku parcele”, kazao je Džafić.

Izgradnja ceste nije bitna samo za ovaj izolovani, ostavljeni i zapostavljeni kanton već i za povezanost Luke Brčko sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, kao i za povezanost sa Zeničko-dobojskim kantonom. Ukratko, bitna je za sve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular