Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeITNajbolji mladi robotičari u BiH dolaze iz TK

Najbolji mladi robotičari u BiH dolaze iz TK

- Reklama -


U Bosni i Hercegovini više od 14 hiljada učenika u školama nema pristup internetu, pokazalo je nedavno istraživanje UNICEF-a i resornih ministarstava. Od toga je trećina u Tuzlanskom kantonu. Opet ovaj kanton ima učenike robotičare, najbolje u državi.

Najbolji na državnom prvenstvu iz robotike nedavno su bili Ismar Aljukić i Adi Bojić iz Tuzle, polaznici Stem akademije koji su napravili zanimljiv projekat.

“Ovo je Embod, vrsta robota koja služi za edukaciju. Mi smo napravili jedna kod da, kada god ultrasonični senzor koji mjeri daljinu, kada izmjeri da je manje od 20, da se kreće naprijed. Dokovu senzori, što vide boju, ne detektuju crnu. I njegov posao je da izgura ova kockice van kruga”, kaže Adi Bojić iz Stem akademije.

- Reklama -

Neki od učenika vrijedno rade na projektima rješavanja problema klimatskih promjena, proizvodnje i štednje energije.

“Naš projekat je zastupljen na principu da svaki put kada je svjetlost niska, mala, ova lampica se pali. Samo treba sačekati par sekundi da se to učita. Stavljamo na senzor i lampa se pali”, kaže Selma Mujačić, učenica OŠ “Sjenjak” Tuzla.

“Napravili smo projekat koji će detektovati koliko sunčeve energije i vjetrovne energije se nalazi u našoj okolini te će to ispisati uz pomoć ova dva mikrobita te vrijednosti koje je učitao. Može nam poslužiti ako želimo ugraditi vjetrenjaču ili solarni panel”, kaže Ahmed Brakelović, učenik OŠ Đurđevik, Živinice.

I svi ovi projekti stvaraju se uz činjenicu da 4.545 učenika u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu nema pristup internetu. Struka pokušava uvesti informaciono komunikacijske tehnologija u obrazovne ustanove.

“U principu se uvijek oslanjamo na organizacije. Ta oprema koja je potrebna za realizaciju takve nastave je jako skupa. Zahtjeva eudkaicju i nastavnika i učenika”, kaže Elvira Slomić iz udruženja profesora i nastavnika informatike u TK.

“Ove godine smo za kapitalne izdatke izdvojii 3,6 miliona KM samo u jednom segmentu što znači da u budućnosti trebamo ta sredstva ulagati u informatizaciju naših škola”, kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke u TK.

Pogledajte prilog Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular