Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomePOČETNANajčešći uzrok iznenadnog dobijanja kilograma

Najčešći uzrok iznenadnog dobijanja kilograma

- Reklama -


Dobijanje kilograma je u većini slučajeva rezultat pretjerivanja s hranom ili nedovoljne tjelesne aktivnosti. Ali postoje i situacije kada ne mijenjate svoje navike, a tjelesna težina se povećava. Iako to može biti frustrirajuće i zbunjujuće, trebalo bi da znate da ishrana ponekad uopše nije krivac za to.

Ako za nekoliko nedjelja ili čak dana dobijete dva ili više kilograma, vrijeme je da na to obratite pažnju.

„Promjena tjelesne težine uobičajena je krajem i početkom godine kada češće jedemo slatkiše i uživamo u prazničnoj trpezi. Međutim, ako se to događa i u drugim dijelovima godine, a niste mijenjali svoju ishranu, to može da bude razlog za zabrinutost i pokazatelj bolesti, poput kongestivnog zastoja srca, bolesti jetre ili bubrega“, kaže dijetetičarka Dana Elis.

- Reklama -

Postoji nekoliko uobičajenih uzroka iznenadnog dobijanja kilograma.

Jedete previše soli

Konzumiranje natrijuma prouzrokuje zadržavanje vode u tijelu. Voda ima težinu i volumen. Dakle, ako nekoliko dana zaredom jedete veće količine slane hrane, možete se naglo ugojiti.

Restoranska hrana, posebno brza hrana, obično je puna natrijuma, kao i neke namirnice koje jedemo kod kuće, poput hjleba, sendviča, narezaka i suhomesnatih proizvoda.

Ne unosite dovoljno kalijuma

Da, važno je ograničiti unos soli, ali to nije jedini važan nutrijent kada je u pitanju težina vode. Dok natrijum pomaže u održavanju nivoa međućelijske tečnosti, kalijum pomaže u radu mišića i reguliše krvni pritisak.

Dnevna preporučena količina kalijuma za odrasle je 4,7 grama.

Uzimate novi lijek

Postoje mnogi lijekovi koji mogu da prouzrokuju povećanje tjelesne težine. Oni su odgovorni za do 15 odsto slučajeva gojaznosti.

Najčešći krivac za povećanje tjelesne težine su lijekovi za depresiju i lijekovi za srčane bolesti, ali i lijekovi za spavanje, lijekovi protiv bolova, čak i neki antihistaminici, kao i steroidi i lijekovi za povećanje testosterona ili suplementi.

Ako je povećanje tjelesne težine zabrinjavajuće, obratite se ljekaru koji vam je prepisao lijek kako biste prilagodili terapiju.

Uzimate diuretike

Diuretici se uzimaju iz medicinskih razloga, a kada se promjene ili se za uzimanjem prestane, može da dođe do povećanja tjelesne težine.

Jedete više nego što mislite

Ako mjesec ili dva dosledno povećavate unos kalorija, moglo bi da dođe do povećanja tjelesne težine od dva do pet kilograma. Ako jedete samo 500 kalorija više nedjeljno, s vremenom će se to odraziti na vašu figuru.

Pokušajte da vodite dnevnik ishrane ili brojite kalorije i brzo ćete shvatiti koliko zapravo jedete, a da toga možda niste svjesni.

Započeli ste dijetu bogatu ugljenim hidratima

Ako promijenite ishranu i počnete da unosite više ugljenih hidrata, promjena na vagi je neizbežna. Ugljeni hidrati su deponovani u našim mišićima i jetri kao glikogen. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode, što znači da će tanjir tjestenine deponovati dodatnu vodu u našim tkivima.

Ipak, imajte na umu da su ugljieni hidrati važni, pa ne treba potpuno ograničiti njihov unos.

Nedavno ste izgubili na težini

Bilo bi lijepo kada bi izgubljeni kilogrami zauvek ostali izgubljeni, ali često se događa jo-jo efekat. Svi kilogrami koje uspijete da skinete strogom dijetom, vjerovatno će se vratiti čim odustanete od posebnog režima ishrane.

Imate endokrini poremećaj

Otprilike jedna od pet odraslih osoba ima hipotireozu, odnosno slabo aktivnu štitastu žlijezdu. Iako je ovo stanje mnogo češće kod žena, zahvata i muškarce, a može da prouzrokuje porast tjelesne težine.

I drugi hormonski poremećaji poput kušingove bolesti mogu da prouzrokuju dobijanje kilograma. Ako se i pored dobijanja kilograma osjetite umorno, slabo, muče vas glavobolje, imate problema s razmišljanjem ili ste depresivni, odnosno razdražljivi, obratite se ljekaru za savjet, prenosi Index.hr.

Imate neko drugo hronično stanje, odnosno bolest

Za naglo dobijanje kilograma krivac mogu da budu i bubrezi koji ne rade pravilno, pa ne izbacujete dovoljno tečnosti iz tijela.

„To može da bude zato što vaše srce ne pumpa dovoljno snažno, vaši bubrezi otkazuju ili imate bolest jetre koja prouzrokuje curenje tečnosti u vaš vanćelijski prostor“, istakla je Elis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular