Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeSHOWBIZNajmoćnija Srpkinja na svijetu živi u sjenci i vjerovatno niste čuli za...

Najmoćnija Srpkinja na svijetu živi u sjenci i vjerovatno niste čuli za nju

- Reklama -


Najmoćnija Srpkinja na svijetu, bivša CIA agentkinja, milionerka sa Forbsove liste, žena koja je u oba braka zadržala djevojačko prezime… Sve je to Fibi (Phebe) Novaković.

Fibi Novaković je od onih žena po čijoj biografiji bi lako mogao da bude snimljen film. Danas je ona na čelu moćne kompanije Macquarie Group, koja je među najvećim proizvođačima odbrambene tehnologije za vladu SAD. Na Forbsovoj listi žena koje su same stekle bogatstvo nalazi se na 88. mjestu, sa 290 miliona dolara, dok je na 30. mjestu liste najmoćnijih žena svijeta, takođe prema Forbsu, piše Nova.rs.

A ko je zapravo Fibi Novaković i kako je otišla tako visoko u tom „muškom svijetu“?

- Reklama -

Žena koja se trudi da živi ispod radara, skoro nikad se ne pojavljuje u javnosti i ne voli da govori za medije, u jednom od rijetkih javnih obraćanja je otkrila ponešto o sebi.

Otac imigrant iz Srbije

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa 17 godina sa samo 50 dolara u džepu. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspeo je da postane obavještajac u američkom vazduhoplovstvu. Baš zbog njega Fibi se okrenula poslu u vladi, obavještajnoj agenciji, ali i vojnoj industriji.

„Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom djetinjstvu i zato zaista vjerujem u služenje naciji“, rekla je Fibi.

Rođena 1958, Novaković je posle srednje škole na Smit koledžu studirala liberalne umjetnosti, a odatle nakon 1979. otišla u CIA.

Kada su je tokom intervjua pitali da li može da da neke detalje o tome, ona je brzo odgovorila: „Nema šanse“, ističući prisustvo ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmijalo mnoge.

Odbili je trudnu na razgovoru za posao

Fibi je 1989. godine diplomirala i na Univerziteta u Pensilvaniji. Sa dvije kćerke i trećom na putu, počela je da traži posao.

Ali njen kasniji ogroman uspeh ne znači da su je svi oduvijek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mkesecu trudnoće odbili na razgovoru.

„Mislim da je to bio najbrži intervju na svijetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao – ne zapošljavamo vas.“

Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predsjednika Buša starijeg.

Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji General Dinamics je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktorka te kompanija koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Rekla je i da su je njeni roditelji vaspitali da bude skromna.

„Oni su ponosni, ali takođe imaju na umu da je najvažnije biti dobra osoba.“ Otkrila je i da voli operu, a ljubav joj je prenijela baka tokom odrastanja u Njemačkoj.

Živi povučeno

„Živim u Vašingotnu već duže vrijeme i naučila sam da je najbolje letjeti ispod radara“, rekla je ona.

O njenom privatnom životu, očekivano, ne zna se mnogo. Pisalo se kako se udavala dvaput, za čovjeka po imenu Majkl Vikers, a onda 1985. za Dejvida Morisona. U oba braka zadržala je svoje djevojačko prezime.

„Moj muž je moj oslonac. Ne bih mogla da radim sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju on pruža“, kazala je jednom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular