Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeKULTURANajpopularniji klasični balet na sceni NPS

Najpopularniji klasični balet na sceni NPS

- Reklama -


Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u petak će premijerno biti izveden balet “Giselle” u koreografiji i režiji Edine Papo, uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić. Prvo reprizno izvođenje zakazano je za subotu, 10. jun.

Najpopularniji klasični balet, sa bezvremenskom ljubavnom pričom ali i bez sretnog kraja, ponovo će premijerno biti izveden na sceni najstarije teatarske kuće u našoj zemlji.

“”Giselle” u ovoj verziji, prema Petipa, Coralli i Perrotje je tradicija. Nešto što je lična karta svakog profesionalnog teatra. To je nešto, neću reći moranje, ali akademska nota i miris svakog nacionalnog teatra pa i sarajevskog”, kazala je rediteljica i koreografkinja Edina Papo.

Klasični balet je nešto što sarajevska publika posebno voli, a Narodno pozorište Sarajevo njeguje od samog početka – 1950.godine.

- Reklama -

“Vrlo dobro znam da publika poželi klasični balet i vraćamo te klasične nazive u Narodno pozorište Sarajevo da bi publika što više dolazila i uživala”, kazao je direktor baleta NPS Evgeny Gaponko.

“Mislim da se klasični balet kao klasični balet ne može nešto puno promjeniti, ali samo izvođenje koraka, vremenom, malo drugačije, precizije jer ipak klasični balet se ne može nadograditi,” dodala je asistentica koreografkinje Alenka Ribič.

“Giselle” u koreografiji i režiji Edine Papo posljednji put je premijerno izveden u decembru 2014. godine. I tada je, kao i sada, glavna uloga pripala Tamari Ljubičić, koja kaže da je sazrela za ovih, skoro, 10 godina.

“Apsolutno da sam sazrela i to je meni najdraže, nekako taj vremenski odmak od tadašnje Giselle koju smo radili. Stvarno donosi puno kvaliteta. Svo to vrijeme koje je prošlo između i uloge koje sam odigrala, mogu da prenesem i u ovu Giselleu. Obzirom da je Giselle meni jedna od najdražih uloga stvarno mi je drago, kroz vrijeme imamo priliku da radimo ponovo”, rekla je solistica Baleta NPS Tamara Ljubičić.

“Giselle” je ljubavna, romantična, maštovita, izuzetno atraktivna piča, sa tragičnim kraje što je odlika romantizma, da upravo ono što je tužno i bolno, pretvori u ideal, kazala je Edina Papo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular