U Prištini se danas okupilo više hiljada ljudi na protestu protiv nasilja nad ženama i djevojkama, koji je organizovala nevladina organizacija Kolektiv za feminističku misao i djelovanje, nakon slučaja silovanja 11-godišnje djevojčice.

“Zaštita djevojaka i žena”, “Država je kriva”, “Obrazujte dječaka” i “Naoružajte žene”, neki su od transparenata koje su nosili učesnici protesta.

Nakon marširanja centrom Prištine, učesnici protesta su se zaustavili ispred zgrade Vlade Kosova, gdje su crvenom farbom obilježili ulazna vrata. Potom su sjeli ispred ulaza, uzvikujući parole protiv nasilja nad ženama. Crvena farba je bačena i na ulazna vrata Ministarstva pravde i zgrade Sudskog i tužilačkog savjeta Kosova.

Trina Binaku, jedna od organizatorki protesta, obratila se okupljenima riječima da država nije uspjela da kazni počinioce, niti je obezbjedila djevojčicama miran život. Ona je rekla da je silovanje 11-godišnje djevojčice od petorice muškaraca nastavak patrijarhalnog sistema koji neprestano proizvodi silovatelje.

„Naš otpor će se masivizirati i radikalizovati. Pružat ćemo otpor svim raspoloživim sredstvima sve dok svaka djevojka i žena ne bude slobodna i bezbjedna”, rekla je Binaku, tražeći od Vlade da stvori efikasne mehanizme za dostojanstven tretman preživjelih nasilja, fer tretman žena i zaslužne kazne za nasilnike.

Binaku je podsjetila da je u prvih šest mjeseci 2022. godine policiji prijavljeno 36 slučajeva silovanja.

U vezi sa ovim slučajem, uhapšeno je pet muškaraca, od kojih je četvorici određen jednomjesečni pritvor, dok se izricanje presude petom očekuje danas. Među uhapšenima su tri maloljetnika. Kako prenose kosovski mediji, uhapšeni, među kojima ima i maloljetnih osoba, osumnjičeni su da su subotu u jednom parku u Prištini, u intervalu od sedam sati silovali djevojčicu.

Nakon jučerašnje ostavke generalnog direktora Policije Kosova Samedina Mehmetija, zbog slučaja silovanja 11-godišnje djevojčice, danas je ostavku podnio i direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima Alji Gaši. “Ostavka je došla kao moralni čin Gašija, pošto je jedan od osumnjičenih za silovanje bio na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim ustanovama za više krivičnih djela”, navodi se u saopštenju Korektivne službe Kosova. Dodaje se da je Korektivna služba prihvatila njegovu ostavku.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objavio je na Facebooku da je prihvatio zahtjev za ostavku Samedina Mehmetija “iz ličnih razloga i profesionalne savjesti”. Dalje je istakao da je premijer Albin Kurti imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora Fehmija Hotija, dosadašnjeg zamjenika direktora Kosovske policije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime