Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSNaredni NATO samit u julu, očekuje se prisustvo Finske i Švedske kao...

Naredni NATO samit u julu, očekuje se prisustvo Finske i Švedske kao članica

- Reklama -


Sljedeći samit lidera NATO članica održat će se u Vilniusu 11. i 12. jula, najavljeno je iz NATO saveza u srijedu.

Samit će se po prvi put održati u Litvi i bit će fokusiran na “jačanje kolektivne odbrane” te na “povećanje podrške Ukrajini”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Suočavamo se s najsloženijim i najnepredvidljivijim sigurnosnim okruženjem od Hladnog rata. Sastanak u Vilniusu bit će prilika za savezničke šefove država i vlada da dogovore daljnje korake za jačanje našeg odvraćanja i odbrane i preispitaju značajna povećanja potrošnje za odbranu, kao i za nastavak naše podrške Ukrajini. U eri sve većeg strateškog natjecanja, transatlantska veza između Europe i Sjeverne Amerike u NATO-u i dalje je ključna za sigurnost naših milijardu građana“, kazao je u najavi samita generalni sekretar Jens Stoltenberg.

- Reklama -

Očekuje se da će Finska i Švedska sudjelovati na summitu kao punopravne članice Saveza po prvi put u Vilniusu, poručeno je iz sjedišta saveza, prenosi CNN.

Finska i Švedska objavile su svoju namjeru pridruživanja NATO savezu u maju nakon ruske invazije na Ukrajinu, u historijskoj političkoj promjeni nakon decenija vojnog nesvrstavanja.

NATO je formalizirao svoj poziv dvjema zemljama 29. jula, nakon što je Turska odustala od svog dugotrajnog protivljenja mjesec dana ranije, uklanjajući glavnu prepreku Finskoj i Švedskoj za pridruživanje savezu.

Proces ratifikacije obično traje oko godinu dana, budući da parlamenti svih 30 zemalja NATO-a pojedinačno trebaju odobriti nove članice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular