Thursday, December 8, 2022
HomeKULTURANarodno pozorište Sarajevo će posvetiti izvođenja dirigentu kojeg su ubili Rusi

Narodno pozorište Sarajevo će posvetiti izvođenja dirigentu kojeg su ubili Rusi

- Reklama -


Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine saopćilo je kako su ruske snage u Hersonu ubile glavnog dirigenta Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta Jurija Kerpatenka.

Kerpatenko je odbio da učestvuje u koncertu kojeg su okupatori zajedno sa saradnicima u filharmoniji planirali održati kako bi pokazali takozvano “poboljšenje mirnog života” u Hersonu.

“Nakon što je Jurij Kerpatenko odbio saradnju sa okupatorima, ruski vojnici su ga upucali u njegovom domu. Ovo je izvijestila novinarka Elena Vanina”, stoji u objavi koju je ministarstvo napisalo na zvaničnoj Facebook stranici.

- Reklama -

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu je rekao da ovaj jeziv ratni zločin i veličanstveni čin otpora jednog umjetnika ostaće trajna etička koordinata generacijama umjetnika.

“Jurij Kerpatenko je očito bio čovjek hrabre i velike osobnosti koji je izabrao dostojanstvo u vremenu ponovnog buđenja fašizma i nacionalizma u Evropi. Mi, umjetnici/ice Sarajeva svjedočili smo na kraju 20. vijeka tokom najduže opsade grada u novijoj historiji koliko su nam važni primjeri nedvosmislenog i jasnog stava o ratu i zlu. Zato ćemo naše izvedbe prve operne premijere „Tosca“ posvetiti ovom hrabrom ukrajinskom dirigentu čija nas sudbina podsjeća na mnoge intelektualce i umjetnike koji su još od španskog građanskog rata pa do opsade Sarajeva, bili svijetli primjer principijelnosti i hrabrosti poput : Ernesta Hemingwaya, Andrea Malrauxa, Georgea Orwella, Simone Weil, Zubin Mehta, Susan Sontag, Petera Schumanna, Bibi Anderson i mnogih drugih kojim se pridružio i Jurij Kerpatenko. Ovim ljudima iskazujemo vjernost i poštovanje za odbranu ideala slobode bez koje umjetnost nije moguća”, istaknuo je Mustafić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: