Monday, December 5, 2022
HomeNAUKANASA objavila audiosnimku crne rupe, zvuči prilično jezivo (VIDEO)

NASA objavila audiosnimku crne rupe, zvuči prilično jezivo (VIDEO)

- Reklama -


U vakuumu svemira nema mnogo buke, ali NASA je nedavno otkrila da crne rupe ispuštaju zvukove koji podsjećaju na sablasne, nezemaljske jecaje.

NASA je u ponedjeljak na svom Twitteru objavila audiosnimku jezivih zvukova koji dolaze od valova tlaka iz crne rupe i prolaze kroz skupinu galaksija, prenosi Business Insider.

Poslušajte NASA-inu snimku jezovitih zvukova tlaka iz crne rupe koji prolazi kroz galaksije u Perzeju.

- Reklama -

“Pogrešna pretpostavka da u svemiru vlada tišina postoji jer je svemir većinom vakuum, kojim ne mogu putovati valovi zvuka. Skupina galaksija ima toliko plinova da smo uspjeli uhvatiti zvukove”, objavljeno je na NASA-inom Twitteru.

Taj zvuk, međutim, ljudsko uho ne može čuti jer je predubok. Opservatorij Chandra uhvatio je podatke iz valova u galaksijama u Perzeju, vidljive rendgenom, koji su nalikovali nečujnim zvukovima. NASA je potom prebacila zvuk iz originalnog registra u onaj koji ljudi mogu čuti – što je 144 i 288 kvadrilijuna viša frekvencija od originalne.

NASA je prvi put audio snimku objavila u svibnju, ali objava od ponedjeljka izazvala je lavinu reakcija.

“Ovo je cool i jako, jako jezovito”, napisao je CNN-ov voditelj Jim Sciutto na Twitteru.

Na Twitter profilu za podcast BlindBoy objavljeno je da crna rupa zvuči kao “milijarde duša na mukama”, a kanadska glumica Elizabeth Bowen usporedila je zvuk kao „onu scenu u filmu kad netko slučajno naleti na sotonistički kult usred šume.”

“Svi pričaju o tome kako je ovo jezivo, ali meni je najstrašnije kako zvuk samo odjednom stane”, kaže bloger za astronomiju, Phil Plait.

Kada je prvi put objavila snimku, NASA je također podijelila i malo ugodniju sonifikaciju zvukova od M87, crne rupe čiju fotografiju – prvu crne rupe ikad – je objavio Event Horizon Telescope projekt još 2019. godine.

Taj zvuk također dolazi iz podataka Chandra teleskopa, ali uključuje i audio interpretacije Hubble teleskopa i radiovalove iz astronomskog projekta ALMA u Čileu. Takva kombinacija zahtijevala je više kreativnosti od jednostavne prilagodbe frekvencije, a NASA ju je pretvorila u predivnu glazbu.

Najglasniji dio zvukova iz M87 odgovara najosvjetljenijem dijelu fotografije – točno onom na kojem se nalazi crna rupa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: