Tuesday, November 29, 2022
HomeNAUKANASA uspjela pogoditi asteroid: “Čovječanstvo je ušlo u novo doba” (VIDEO)

NASA uspjela pogoditi asteroid: “Čovječanstvo je ušlo u novo doba” (VIDEO)

- Reklama -


NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid. Bila je to povijesna misija obzirom na to da se radilo o “prvom planetarnom testu za obranu” Zemlje od potencijalnog udara tako da ga se skrene s njegove putanje.

Posljednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letjelici, a zadnju sliku letjelica je snimila dvije sekunde prije udara.

Sudar Darta s Dimorphosom je gotovo sigurno promijenio putanju asteroida, uzimajući u obzir fundamentalne zakone fizike o očuvanju energije i impulsa. Ukoliko se Dimorphosova orbita oko većeg asteroida Didimosa ne promijeni, onda će Newtonovi zakoni biti oboreni.

- Reklama -

Prvi put u povijesti poslali smo svemirsku letelicu i sudarili je s asteroidom udaljenim sedam milijuna kilometara od Zemlje, poručili su iz NASA-e.

NASA-ina letjelica danas će se zabiti u asteroid u svrhu zaštite Zemlje

„Čovječanstvo je ušlo u nova doba, u doba kada potencijalno imamo sposobnost zaštititi se od opasnosti kakvu predstavljaju asteroidi. Čudesno“, rekla je jedna od čelnica NASA-e, Lori Glaze.

Cilj je misije zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om – što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje – asteroid ili komet – koji bi se mogao približiti orbiti.

Veliko finale trebalo bi se dogoditi u 23 sata po američkom vremenu.

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja će pokušati skrenuti s putanje opasan objekt u izravnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja NEO-a velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutačno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 milijuna godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura.

Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dizajnirana je tako da se zaleti u asteroid Dimorphos brzinom od 6,6 kilometara u sekundi, što bi se trebalo dogoditi u 23.14 GMT u ponedjeljak.

“Asteroid Dimorphos: Stižemo do tebe”, tvitala je NASA u vrijeme lansiranja.

Dimorphosov promjer je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didymos.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: