Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeGLOBUSNATO šef upozorava: Kina i Rusija jačaju partnerstvo u svim domenama -...

NATO šef upozorava: Kina i Rusija jačaju partnerstvo u svim domenama – i vojnoj

- Reklama -


NATO je “vidio neke znakove” da je Rusija vjerojatno zatražila smrtonosnu pomoć od Kine kako bi ojačala rat u Ukrajini, rekao je u utorak glavni sekretar saveza Jens Stoltenberg. Upozorio je kako se Kina i Rusija sve više približavaju kako u vojnoj takao i u političkoj, ekonomskoj i diplomatskoj domeni.

Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je ovo pitanje koje u Pekingu razmatraju kineske vlasti”, Stoltenberg je rekao novinarima na konferenciji u Briselu.

“Kina ne bi trebala pružati smrtonosnu pomoć Rusiji. To bi značilo podržavanje ilegalnog rata”, upozorio je.

Putin i Xi bi danas trebali potpisati dva velika sporazuma

- Reklama -

Komentari šefa NATO-a dolaze u trenutku posjete kineskog predsjednika Xija Jinpinga sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, Peking je tvrdio da je nepristran u sukobu, ali je ponovio retoriku Kremlja okrivljujući NATO za sukob, odbijajući osuditi invaziju i financijski podupirući Moskvu značajno povećavši kupovinu ruskog goriva.

Stoltenberg je rekao da trodnevni državni posjet Moskvi kineskog državnika signalizira bliskije veze koje se razvijaju između Kine i Rusije posljednjih godina.

Vidimo kako se Kina i Rusija približavaju sve više i više u vojnoj domeni – zajedničke vježbe, zajedničke patrole, pomorske i zračne patrole – u ekonomskoj domeni te također u političkoj i diplomatskoj domeni. Tako da je sastanak u Moskvi dio tog obrasca u kojem Kina i Rusija sve bliže surađuju i grade sve jače i jače partnerstvo”, podvukao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular