Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeNAUKANaučnici kod olupine Titanika riješili misteriju staru 26 godina

Naučnici kod olupine Titanika riješili misteriju staru 26 godina

- Reklama -


Naučnici su otkrili nešto izvanredno na dnu Atlantskog okeana, tačnije na širem području gdje leži olupina Titanika, ali na njihovo iznenađenje, to nisu bili ostaci legendarnog okeanskog broda.

Naučnike je na dnu okeana, gdje leži olupina Titanika, dočekao iznenađujući „nalaz“, koji su zapravo otkrili prije 26 godina. Tada su naučnici, predvođeni iskusnim roniocem i veteranom mornarice P.H. Nargeoletom, dok su istraživali dno i tragali za olupinom legendarnog Titanika, uhvatili signal sonarom, ali nisu mogli da ga objasne. Pretpostavili su da je to još jedan dio olupine.

Početkom ove godine, Nargeolet se vratio sa još četiri naučnika da pokuša da objasni šta je sonar otkrio 1996. godine. Naučnici su očekivali da će pronaći nove dijelove olupine Titanika, a otkrili su stjenoviti greben, sastavljen od raznih vulkanskih formacija, gdje su jastozi, dubokomorske ribe, sunđeri i nekoliko vrsta korala, koji bi mogli da budu stari više od hiljadu godina, našli dom.

- Reklama -

„Sa biološke tačke gledišta, ovo je fascinantno. Životinje koje tamo žive veoma se razlikuju od životinja u dubinama okeana“, rekao je Marej Roberts, jedan od istraživača u ekspediciji i profesor primijenjene biologije i ekologije mora na Univerzitetu u Edinburgu.

On je dodao da je ovo još važnije otkriće od olupine Titanika, koja leži u dvije oblasti duboke 4.000 metara.

Otkriće je jedinstveno, jer su stručnjaci ranije pretpostavljali da su okeanski ponori, koji leže tri do četiri hiljade metara ispod površine, uglavnom prekriveni pijeskom. Samo nekoliko puta ranije naučnici su na takvim dubinama pronašli manje grebene. Nakon ovog otkrića, Roberts je uvjeren da su takvi grebeni češći nego što se mislilo. Naučnici vjeruju da takva otkrića takođe mogu pomoći da se objasne udaljenosti koje sunđeri i korali mogu da pređu.

„Ponekad se sunđeri i korali pojavljuju na mjestima gdje se pitamo kako su zapravo tamo dospjeli. Dakle, ako ima više ovih stjenovitih grebena nego što smo mislili, to bi nam moglo pomoći da razumijemo distribuciju ovih vrsta preko okeana“, objasnio je Roberts.

Istraživači trenutno analiziraju fotografije i video zapise grebena. Sa otkrićima se nadaju da će pomoći u poboljšanju znanja o životu u dubokom moru. Roberts takođe želi da nalaz poveže sa projektom iAtlantic, u kojem se bave istraživanjem šireg ekosistema Atlantskog okeana.

Još jedan signal otkriven u blizini Titanika

Prije mnogo godina, naučnici su otkrili još jedan signal u blizini Titanika. To je ono što Nargeolet namerava da istraži sa sljedećom ekspedicijom.

Nepoznati objekat, za koji se predviđa da će biti čak i veći od trenutnog otkrića, nalazi se između poznate lokacije olupine Titanika i novootkrivenog stjenovitog grebena, koji je nazvan „The Nargeolet-Fanning Ridge“.

Oisin Fening je stručnjak koji je takođe zaslužan za otkrivanje grebena.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular