Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeNAUKANaučnici vjeruju da mogu vratiti izumrlog tasmanskog tigra

Naučnici vjeruju da mogu vratiti izumrlog tasmanskog tigra

- Reklama -


Australski načnici vjeruju da su na pravom putu da vrate izumrlu vrstu tasmanskog tigra i kažu da bi mogli imati prvo živo mladunče u sljedećem desetljeću.

Uopšteno se veruje da je torbarski tasmanijski tigar, ili pasoglavi vuk, čije je naučno ime Thilacinus, nestao sa australijskog kopna pre 2.000 godina. Poslednji poznati primerak uginuo je 1936. u zatočeništvu u zoološkom vrtu Beaumaris u Hobartu u australijskoj ostrvskoj državi Tasmaniji.

Podseća na psa, telo je dugačko oko metar (bez repa), sivkasto-braon boje sa 12 do 14 crnih poprečnih pruga na leđima. Ženka je na svet donosila dva do četiri mladunca. Živeo je u Australiji, Tasmaniji i Novoj Gvineji.

- Reklama -

Endru Pask sa Univerziteta u Melburnu rekao je da će najavljeno partnerstvo između njegove laboratorije za istraživanje integrisane genetske restauracije Thilacinus (TIGRR) i američke kompanije Colossal Biosciences omogućiti naučnicima da preduzmu „velike korake ka očuvanju ugroženih torbara u Australiji i preuzmu veliki izazov vraćanja izumrlih vrsta“.

Revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kompanije Colossal biće kombinovane sa radom laboratorije TIGRRS na sekvenciranju genoma Thilacinus kako bi se vratio izumrli torbar, navodi se u saopštenju za štampu. Napori će takođe biti potpomognuti radom TIGRR-a na identifikaciji torbara sa sličnim DNK kao Thilacinus da bi se dobile žive ćelije.

„Sa ovim partnerstvom, sada verujem da bismo za deset godina mogli da imamo našu prvu živu bebu tasmanijskog tigra kojeg su ljudi lovili do istrebljenja pre skoro sto godina“, rekao je Pask.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular