Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeKOLUMNENekada je bio Titov, danas „Putinov“ – hoće li mu Vrbas oduzeti...

Nekada je bio Titov, danas „Putinov“ – hoće li mu Vrbas oduzeti počasnu titulu

- Reklama -


Vladimir Putin odavno je počasni građanin više gradova i opština u Srbiji. Jedan od njih je Vrbas. Nekad Titov, ovaj gradić i dalje je u izvjesnoj mjeri pod uticajem komunističkog, odnosno socijalističkog nasljeđa. Kako vlast i opozicija u takvoj sredini doživljavaju apele dijela civilnog sektora da se ruskom predsjedniku, njihovom počasnom sugrađaninu, oduzme takva titula zbog agresije na Ukrajinu i šta je tamošnjem življu Putin?

Popis u Srbiji koji se privodi kraju, tek će pokazati koliko građana živi i u Vrbasu, opštini na jugu Bačke. Ali kao ni prije deset godina, njegovo ime neće biti dio statistike. Jer on, zapravo, ovde i ne živi. A i ovo nije priča o popisu…

N1: Da li ste znali da je Putin počasni građanin Vrbasa?

- Reklama -

„Ne, nisam znao. E, baš mi je drago, baš mi je drago“.

„Prvi put čujem“.

N1: Kako doživljavate tu činjenicu?

„Super, on je naš heroj. Heroj, majke mi“.

„Nije on poveo rat, on vjerovatno brani svoj narod. Zato što je Ukrajina krenula sa ovima iz EU na njega“.

„Ne znam da li on zna za Vrbas, ako zna, onda ima nekog smisla, ako ne zna, možda i nema“.

Vrbas nije jedina opština u Srbiji u kojoj je Putin počasni građanin. U još desetak gradova ili opština, odbornici lokalnih vlasti dodijelili su takvu titulu ruskom predsjedniku, uglavnom krajem 2007, početkom 2008. godine. I to uglavnom u onim sredinama u kojima je na vlasti bila izrazito desno i proruski orijentisana Srpska radikalna stranka.

Kao što je bio slučaj i u Vrbasu, koji je titulu počasnog građanina Putinu dodijelio zbog očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

„Danas se potvrdilo sve što su srpski radikali govorili davnih godina. Da će Vladimir Putin biti jedina brana ka zapadnom totalitarizmu, vidite šta sve radi Zapad i šta sve nameće, hoće u svačiju državu da se meša i sve… Da nema Vladimira Putina, ko zna šta bi do sad bilo sa Kosovom i Metohijom, sa našom državom, sa Republikom Srpskom“, smatra Bojan Marković iz SRS-a.

Iako odavno nije Titov, glavna ulica u Vrbasu je Maršalova, petokraka je na Crvenom trgu, ruski u gimnaziji. Sve je isto, samo njega nema – na vlasti su naprednjaci, socijalisti i radikali. A svima njima Putin je u duši, ali i srce u petama – tako bar kažu njihovi politički protivnici.

Opširnije u priči Dimitrija Đurića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular