Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeNAUKANeobičan poduhvat u moru: Inžinjer odlučio živjeti 100 dana pod vodom (FOTO)

Neobičan poduhvat u moru: Inžinjer odlučio živjeti 100 dana pod vodom (FOTO)

- Reklama -


Biomedicinski inženjer i veteran američke mornarice Joseph Dituri odvažio se na jedinstven poduhvat – da provede 100 dana pod vodom. Pod površinu mora se otisnuo 1. marta, a osim što će provesti važno naučno istraživanje, Dituri bi mogao i oboriti svjetski rekord.

Dituri, koji koristi nadimak Dr. Deep Sea, smješten je u Julesovom Undersea Lodgeu u Key Largu na Floridi—istom podvodnom mjestu gdje je zabilježen prethodni rekord, kojeg su postavili biolozi iz Tennesseeja 2014., kada su pod vodom ostali 73 dana.

Iz svog smještaja pod vodom Dituri namjerava održavati i virtuelna predavanja za svoje studente na Univerzitetu Južna Florida.

- Reklama -

Inače, Dituri istražuje učinke dugotrajnog života u okruženju visokog pritiska.

“Ljudsko tijelo nikada nije bilo tako dugo pod vodom, tako da ću biti pažljivo praćen. Ova studija će ispitati svaki način na koji ovo putovanje utječe na moje tijelo, ali moja nulta hipoteza je da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog pritiska”, naveo je u saopštenju.

Ova hipoteza proizlazi iz studije koja je ukazala na potencijalno pozitivne učinke izloženosti pritisku na rast i održivost ćelija, a Dituri se nada da bi njegovo podvodno iskustvo moglo otkriti načine za borbu protiv bolesti povezanih sa starenjem i produženje životnog vijeka. Također je zainteresiran za potencijal hiperbarične medicine, koja uključuje udisanje kisika pod visokim pritiskom, za pomoć u liječenju ozljeda mozga.

Prije nego što se odvažio na ovaj korak, Dituri je prošao psihosocijalne, psihološke i medicinske testove, uključujući krvne slike, ultrazvuk, elektrokardiograme i testove matičnih stanica. Nastavit će se podvrgavati testiranjima tokom i nakon 100 dana provedenih pod vodom. Također, uzima doze vitamina D i redovno prolazi psihološke preglede, izvještava Patrick Jarenwattananon iz NPR-a.

Također će testirati eksperimentalni monitor zdravlja umjetne inteligencije iz NASA-e koji je dizajniran da pomogne zaštiti astronauta na dugim svemirskim putovanjima, kao dio duge historije korištenja podvodnih okruženja za simulaciju svemira.

Osim istraživanja, projekt je također prilika za promociju očuvanja oceana i poticanje mladih naučnika.

Dituri će pozvati četrdesetak djece da ostanu s njim pod vodom 24 sata i uče roniti. Za njega je ovaj doseg ono što čini cijeli projekt vrijednim truda, čak i više od prilike za svjetski rekord.

“Čak i da sam ostao samo 60 dana, ali da sam natjerao hrpu djece da istražuju morski okoliš, to bi bila pobjeda”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular