Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeGLOBUSNeobična kazna za nesavjesne vozače: Ko vozi pijan, praće tijela u mrtvačnici

Neobična kazna za nesavjesne vozače: Ko vozi pijan, praće tijela u mrtvačnici

- Reklama -


Moldavija je našla prilično radikalan način za borbu protiv vozača u pijanom stanju. Ova država godinama unazad ima velike probleme s vozačima koji voze u pijanom stanju, ali nova mjera koja je uvedena 2019. godine se pokazala efikasnom i smanjila je broj osoba koje ponavljaju taj prekršaj.

Oni vozači kojima se oduzme vozačka dozvola zbog saobraćajnog prekršaja, mogu da je dobiju nazad ako plate 200 evra i na taj način su “kupili” ulaznicu za specijalni korektivni program. Treba uzeti u obzir važnu činjenicu, a to je da prosječna plata u Moldaviji iznosi oko 270 evra.

Korektivni program se sastoji od rada u bolnici. Vozači koji su tu poslati moraju da pomažu medicinskom osoblju prilikom pružanja pomoći žrtvama saobraćajnih nesreća. Kada tu nije potrebna pomoć, poslati su na drugo odjeljenje – u mrtvačnicu! Moraju da rade sve poslove koji se tamo inače rade poput asistencija u autopsijama, pranje tijela. Program je počeo u glavnom gradu Kišinjevu 2019. godine sa šestoro vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod uticajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo da radi u mrtvačnici, a drugi je rekao da mu je to najteža lekcija u životu.

- Reklama -

– Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je sa alkoholom, nikada više neću piti, niti jednu kap. Ne želim da se vratim ovdje – naveo je drugi vozač.

Kada kažnjeni vozači završe sa ovim specijalnim programom, moraju ponovo da polažu vozački ispit.

Trenutno, ovaj program u Moldaviji donosi odlične rezultate. Više od 600 vozača je prošlo kroz ovaj program, dosad je zabilježen samo jedan slučaj ponavljanja istog prekršaja, prenosi Blic.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular