Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeGLOBUSNetanyahu odbacio odluku Generalne skupštine UN-a: Nismo okupatori

Netanyahu odbacio odluku Generalne skupštine UN-a: Nismo okupatori

- Reklama -


Premijer Izraela Benjamin Netanyahu kritikovao je Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija jer je usvojila rezoluciju kojom poziva Međunarodni sud pravde da objavi savedodavni stav o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Netanyahu je sinoć optužio najvažnije svjetsko tijelo da „iskrivljuje historijske činjenice“, ocijenivši da jevrejski narod ne može biti okupator u sopstvenoj zemlji.

U oštro intoniranom saopštenju Netanyahu, koji je u četvrtak šesti put postao premijer, najavio je da Izrael neće obavezivati rezolucija Generalne skupštine UN-a.

- Reklama -

„Poput stotina iskrivljenih odluka protiv Izraela Generalna skupština UN-a tokom godina, ova odluka, dostojna prezira, neće obavezivati izraelsku vladu. Jevrejski narod nije okupator u sopstvenoj zemlji i u svom sopstvenom vječnom glavom gradu Jerusalimu“, naveo je Netanyahu i dodao da nijedna odluka UN-a ne može da iskrivi historijske činjenice, te da će njegova zemlja nastaviti da se bori za istinu, prenose izraelski mediji.

Generalna skupšstina UN-a je u petak sa 87 glasova „za“, 26 protiv i uz 53 uzdržanih, pozvala Međunarodni sud pravde u Hagu da „hitno da savjetodavno mišljenje“ o izraelskoj „produženoj okupaciji, naseljavanju i aneksiji palestinske teritorije“.

Rezolucija također poziva na istragu izraelskih mera „u cilju izmjene demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalima“ i navodi da je Izrael prihvatio „diskriminatorsko zakonodavstvo i mjere“.

Novi ministar spoljnih poslova Eli Cohen je također odluku Generalne skupštine UN-a označio „antiizraelskom“ i ocijenio da usvajanje rezolucije „podržava terorističke organizacije“ pored ostalog.

Najnovija inicijativa je „još jedna greška palestinskog rukovodstva koje je godinama podržavalo i huškalo na teror i vodi narod na način koji nanosi štetu samim Palestincima i svakom potencijalnom kraju sukoba“, rekao je Cohen.

On smatra da odluka ništa neće promijeniti, niti će spriječiti Izrael da se bori protiv terorizma, brani svoje građane i promoviše interese zemlje.

Posle glasanja u Generalnoj skupštini UN-u očekuje se da Međunarodni sud pravde pokrene proceduru, koja bi mogla da traje najmanje godinu dana.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine. Palestinci na tim teritorijama planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

I Palestinska uprava koja ima ograničenu kontrolu nad Zapadnom obalom i ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, koji je pod izraelskom blokadom, pozdravili su glasanje u UN-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular