Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeBIZNIS"Neum je nekad nudio samo more i krevet, a sada imamo odlične...

“Neum je nekad nudio samo more i krevet, a sada imamo odlične turističke sezone”

- Reklama -


Ove godine je turistička sezona u Neumu skoro na nivou 2019. godine, kazao je to za N1 Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK. Dodaje da se i ponuda ovog jedinog bh. grada na moru proširila pa tako svaki posjetilac može uživati u brojnim sadržajima te im na raspolaganju nisu samo more i krevet kako je to nekada bilo.

Krešić je kazao da ove godine u Neumu vlada zadovoljstvo hotelijera i svih koji se na bilo koji način bave turizmom.

“Zadovoljni su predsezonom koja je ove godine ipak bila za razliku od prethodnih dvije godine. Kada je riječ o sezoni, najave su se ostvarile i pretpostavka je da će ova sezona biti na nivou 2019. godine ili malo manje, ali još ima vremena. Plaže su pune kao i Neum i to će sigurno potrajati narednih 15 dana jer počinje nova školska godina i to je tako kada je riječ o domaćim turistima. Poznato je da je u Neumu i veliki broj stranih gostiju, u hotelskom smještaju i očekuje se da će oni duže ostati. Bili bismo sretni kada bi se premašila ta 2019. godina, što nije isključeno”, naglasio je.

- Reklama -
Izvor : N1 (Andrija Krešić, gost Novog dana)

Navodi da je teško govoriti o brojkama kada je riječ o turizmu u Neumu.

“Sistem prijave gostiju ne funkcioniše najbolje tako da nemamo podatak koliko je stvarno bilo gostiju pa se tako vodimo prema izjavama hotelijera koji nam i uporede turističke sezone. Međutim, ova godina je bila dosta dobra i na kraju će se zbrajati ti rezultati pa ćemo morati znati i neke brojke”, pojasnio je Krešić

Ističe da je turistička ponuda u Neumu sve bolja.

“Nekad je Neum nudio samo more i krevet, međutim, to se mijenja. Sada su u toku sezone brojna dešavanja, tu je ‘Neumsko ljeto’, razni turniri u nogometu i vaterpolu i tu su raznovrsni drugi sadržaji. Također i gastronomska ponuda Neuma raste i kvalitetom i kvantitetom. U zaleđu Neuma se formiraju seoska domaćinstva na koja se može otići. Također, puštanjem magistralnog puta Neum-Stolac je velika stvar i doprinijet će dodatnom razvoju seoskog domaćinstva. Tu su i brojna kulturna dešavanja. Nadam se zato da ćemo ove godine i prestići tu 2019. godinu kako bismo se oporavili od pandemije i samim time da Neum na taj način postane još prepoznatljivija turistička destinacija”, naglasio je.

Jedna od primjedbi posjetilaca koje smo anketirali u Neumu bila je da bi se moglo više raditi na uređenju šetnica, ali i plaža.

“Ima prostora za sve te aktivnosti. U Neumu ima šetnica koja je napravljena prije 10-tak godina i uz nju se mogu urediti još neke stvari i sadržaji. Koliko mi je poznato, lokalna vlast već razmišlja o tome. Plaže se uređuju svake godine, Neum je sa plažama deficitaran, planiramo da se radi na proširenju kako ne bi bile velike gužve. Smještajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe gostiju. Ne mogu reći tačno, ali između 15.000 i 20.000 kreveta Neum ima na raspolaganju kada je riječ i o privatnom i hotelskom smještaju. Iz godine u godinu raste taj broj kreveta. Također, želim istači da se treba pronaći način kako urediti plaže jer je vlasnik lokalna zajednica i postavlja se pitanje da li da se daju u koncesije hotelima ili nekome zainteresovanom. To će postajati sve veći problem, ali cilj nam je da gost bude zadovoljan i da se ponovo vrati”, dodao je Krešić.

Na turističkoj priči Neuma najviše zaradi lokalna zajednica.

“U Neumu je turizam grana od koje se živi. Svaki stanovnik Neuma ima korist od turističke sezone i zato svi žele da ona bude što bolja. Kada je riječ o cijenama, došlo je do povećanja 20 do 30 posto u odnosu na protekle godine. Neum je možda i skup, ali kada ga upoređujemo sa okolnim mjestima u Hrvatskoj, onda nije skup ni smještaj ni hrana. Međutim, ima posjetilaca koji dolaze sa plićim, ali i dubljim džepom. Nekome je Neum skup, nekome nije”, zaključio je Krešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular