Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeVIJESTINi Dritan, ni Bečić: Ko je žena koja može da postane premijerka...

Ni Dritan, ni Bečić: Ko je žena koja može da postane premijerka Crne Gore?

- Reklama -


U jeku spekulacija ko će biti naredni mandatar, a potom i premijer Crne Gore, pojavila se zasad neočekivana opcija. Naime, kako nijedan od lidera stranaka ne može da obijezbedi potrebnu većinu u parlamentu, iz međunarodne zajednice stigao je apel da mandatar treba da bude nestranačka ličnost, a jedna se posebno izdvaja.

Vladi Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje u parlamentu prošlog petka. Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja podnijela je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, sa svojim koalicionim partnerima.

Glasovima DPS-a, ali i Demokrata Alekse Bečića, pala je Abazovićeva vlada, a odmah se postavilo pitanje ko će biti naredni mandatar, potom i premijer.

- Reklama -

Kao jedna od opcija pominjao se Aleksa Bečić. Međutim, Bečić je kazao da u potpunosti isključuje saradnju sa DPS-om Mila Đukanovića, kao i da još uvijek nisu vođeni razgovori o novom mandataru.

Bez glasova DPS-a, Bečićeve Demokrate nemaju većinu u parlamentu, a Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija (SNP) već su saopštili da u pregovorima neće učestvovati.

DF “nepoželjan faktor”

Još jedan pripadnik “stare parlamentarne većine” – Demokratski front (DF) takođe nema velike šanse za ulazak u novu vladu.

Naime, međunarodna zajednica smatra da DF nije adekvatan partner, jer članovi ovog bloka ne podržavaju evropske vrijednosti.

Tako su iz State Departmenta rekli za Glas Amerike da SAD ne smatraju DF partnerom, zato što “ne podržavaju evropske vrijednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU”.

Podgoričke “Vijesti” objavile su da im je iz više izvora potvrđeno da postoji prijedlog da osoba iz nevladinog sektora bude mandatar vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prema istim izvorima, riječ je o osobi koja je dvije decenije u NVO sektoru, s navodno dobrim kontaktima u međunarodnim krugovima, a koja je po ukusu dijela predstavnika međunarodne zajednice.

U crnogorskoj javnosti pominje se ime Vanje Ćalović Marković, kao mandatara koji može da ispuni sve navedene uslove. Ćalović Marković je direktorica Mreže za afirmisanje nevladinog sektora (MANS) i bivša članica Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

Izvor : Vanja Ćalović Marković Foto: Vijesti/Savo Prelević

Misija Vanje Ćalović 

Ćalović Marković je već godinama trn u oku režimu Mila Đukanovića i žestok borac protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Prije nego što je bila uključena u Nacionalni savjet, Ćalović Marković je pozdravila odluku Abazovića da neće biti nedodirljivih i da će Savjet biti fokusiran na visoku korupciju, jer su posljedice koje ona ima po građane i državne interese najveće.

Naklonost građana osvojila je prije nekoliko godina akcijom prikupljanja potpisa kojom je od Vlade traženo da građani imaju isti tretman u plaćanju struje kao i Kombinat aluminijuma dok je bio u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske.

Bila je nezvanični vođa „Crnogorskog proljeća“, protesta organizovanih 2012. u više crnogorskih gradova zbog teške socijalne situacije i osoba kojoj je običan svet najviše vjerovao.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular