Monday, December 5, 2022
HomeVIJESTI"Nikada ne treba reći nikad": Da li će SDP u vlast sa...

“Nikada ne treba reći nikad”: Da li će SDP u vlast sa SDA?

- Reklama -


“Politička praksa nameće određena rješenja. Dok sam bio u rukovodstvu SDP-a zagovarao sam da nikada ne govorimo da nećemo (koalirati, op.a.) s ovim ili onim jer BiH nije država u kojoj se mogu naći tako jednostavna rješenja. Vidim da lider SDP-a izjavama polako okreće stvar upravo na ovo da nikada ne treba reći nikad”, rekao je Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i prvi predsjednik Skupštine RBiH.

U Novom danu komentirao je potencijalnu koaliciju SDP-a sa SDA, ali i DF. Istako je kako bi, da su SDP i DF skupa izašli na izbore, imali više od 45.000 glasova u KS te da bi bili najmoćniji u KS, ali i Federaciji Bosne i Hercegovine.

“To samo daje poruku da se treba sarađivati, voditi politiku do ujedinjeja ove alternative. Ukoliko socijaldemokratija ostane podijeljena i ranjiva, ona će biti lak plijen za nacionalne stranke. Nisam siguran i u toj velikoj koaliciji 11 stranaka kakva će pozicija SDP-a biti”, rekao je Lazović.

SDA u vlasti?

- Reklama -

“SDA ima najveći kapacitet da bude u vlasti. Vlast će zavisiti od toga ko će imati dominaciju u Domu naroda FBiH. Ukoliko SDA u Klubu Bošnjaka bude dominantan, Čović će, siguran sam, ići sa SDA. Rekao je ko ima legitimnu moć ići će s njima”, rekao je Lazović.

N1

O Dodikovom pozivu “za odbranu RS”

Lazović je za N1 komentirao i Dodikov poziv “narodu” da “odbrani RS”, odnosno da izađe na proteste koje je SNSD zakazao za 24. oktobar.

“Interesantan period nakon izbora u RS. S obzirom da je CIK pokrenula ponovno prebrojavanje, siguran sam da je bilo određenih krađa, ne samo na ovim nego i prethodnim izborima. Da li su tolikog obima da mogu promijeniti rezultate, vidjet će se nakon odluke CIK-a. Do sada opozicija nije imala snage i hrabrosti da se suprotstavi Miloradu Dodiku jer su bili eutanizirani izjavama da su izdajnici, okrenuti Sarajevu i plaćenici Zapada. U ovom trenutku opozicija pokazuje spremnost  da idu do kraja. Skupovi koji su bili do opozicije pokazuju da mogu izvesti na ulice 20.000-30.000 ljudi. Dodik je izjavama prvih dana nakon izbora pokazao da je ranjiv i da nije siguran u svoju pobjedu.  Očito da se nešto dešava, neke promjene se dašavaju u RS. Volio bih da opozicija pokaže hrabrost, ne samo da zamijeni Dodika već promijeni njegovu politiku. Bez toga neće doći do stabilnosti u BiH. RS s politikom Milorada Dodika postaje problem”, zaključio je Lazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: