Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeGLOBUSNjemački epidemiolog: Novi soj korone mogao bi uskoro prevladavati u Evropi

Njemački epidemiolog: Novi soj korone mogao bi uskoro prevladavati u Evropi

- Reklama -


Nova varijanta koronavirusa zvana XBB.1.5 mogla bi se u narednim sedmicama proširiti u Njemačkoj i ostatku Evrope i postati dominantna, rekao je njemački epidemiolog.

Ta varijanta prisutna je u gotovo polovini broja novozaraženih u SAD-u.

“Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji”, rekao je Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu.

- Reklama -

Prema njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se vakcinisali ili preboljeli bolest prije mnogo vremena.

Nema potrebe za novim mjerama

Dodaje, međutim, da je trenutno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Varijanta otkrivena u oktobru vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a i od sredine decembra je postala dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje, rekao je Richard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Univerzitetu u Baselu, no procjenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego što se varijanta proširi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular