Monday, December 5, 2022
HomeGLOBUSNova: Kako je sultan "preveslao" i Putina i Zapad

Nova: Kako je sultan “preveslao” i Putina i Zapad

- Reklama -


Iako se od početka rata u Ukrajini postavio kao spona između Kijeva i Moskve, i postigao do sada najbolje razultate kada je riječ o posredovanju između sve zaraćene zemlje, turski lider Recep Tayyip Erdogan nedavnim potezom učvrstio je svoju poziciju ključnog igrača kada je riječ o odnosu Istoka i Zapada. Naime, Erdogan je pristao da njegova zemlja postane “gasno čvorište”, preko kog će ruski energenti stizati u Evropu, što znači da nedavna sabotaža Sjevernog toka neće uticati na isporuke gasa, kao i da Vladimir Putin turskom “sultanu” duguje uslugu.

Ideja o gasnom čvorištu u Turskoj rodila se još prije nekoliko mjeseci, ali je Vladimir Putin o njoj javno govorio tek nedavno, prilikom sastanka sa turskim kolegom Erdoganom.

Njih dvojica su se sreli na marginama samita u Kazahstanu, ali je iz Kremlja tada stiglo saopštenje – nije bilo riječi o Ukrajini, ali o drugoj bitnoj temi jeste.

- Reklama -

Riječ je o stvaranju jedne vrste centra za ruske energente u Turskoj, koji bi potom, preko već postojećeg Turskog toka, mogli da budu isporučeni do evropskih zemalja. Prema riječima Vladimira Putina, Turska se u međuvremenu pokazala kao „najpouzdaniji put“, zbog čega je Kremlj i došao na ideju da upravo toj zemlji povjeri važan zadatak.

„Turska se pokazala kao najpouzdaniji put za isporuke, čak i u Evropu. Mogli bismo da razmotrimo mogućnost stvaranja gasnog čvorišta u Turskoj za snabdijevanje drugim zemljama. Čvorište, koje bismo mogli zajedno da napravimo, bila bi i platforma ne samo za snabdijevanje, već i za određivanje cijene, jer je to veoma važno pitanje – pitanje cijena. Danas su cijene visoke, lako bismo mogli da ih regulišemo na normalnom tržišnom nivou, bez ikakvih političkih prizvuka“, rekao je tada Putin.

Nije se dugo čekalo na odgovor Turske, pa je Erdogan samo sedmicu dana kasnije naložio svom parlamentu da krene u realizaciju plana.

„Sada Evropa razmišlja kako da sebi obezbijedi energiju u predstojećoj zimi. Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem posljednjem sastanku sa gospodinom Putinom, dogovorili smo se o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj. Kako je i sam najavio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske“, rekao je Erdogan na sastanku svoje stranke u parlamentu.

Sabotaža Sjevernog toka

Iako je Putin vjerovatno dugo razmišljao o jačanju saradnje sa Turskom, udaljavajući se sve više od Evropske unije, njegovu konačnu odluku podstakla je i sabotaža gasovoda Sjeverni tok ranije ovog mjeseca.

Švedska i Danska prijavile su početkom oktobra curenje na Sjevernom toku 1 i 2. U početku nije bilo puno informacija, ali se odmah pojavila sumnja o sabotaži.

Gasovod je tada potpuno zatvoren, baltičke zemlje su najavile početak istrage, a Rusija i Amerika razmenile optužbe. Kako je sada utvrdila istraga, najmanje 50 metara podvodnog gasovoda u Baltičkom moru, kojim se ruski gas doprema do Njemačke, uništeno je u eksploziji.

Danska policija vjeruje da su „snažne eksplozije“ napravile četiri rupe u tom Sjevernom toku 1, kao i u Sjevernom toku 2. Nalazi danske policije potvrdili su ono što su otkrile švedske vlasti koje također istražuju oštećenja na gasovodu.

Opširnije na portalu Nova.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: