Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeKULTURANova umjetnička sezona u NPS-u

Nova umjetnička sezona u NPS-u

- Reklama -


Narodno pozorište Sarajevo novu umjetničku sezonu počelo je premijerom drame “Marlene Dietrich – pet tačaka optužnice”, a za 24. januar zakazana je premijera drame “Jedan je Muhamed Ali” po tekstu Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.

“Tekst Almira Imširevića najavljujem sa velikim zadovoljstvom, s obzirom da je autor povratnik u Narodno pozorište. Njegov stil, način oblikovanja situacije i dramskih karaktera, uvijek je izazov za glumca i veliko zadovoljstvo za čitaoca-gledaoca. Ovo je tekst, koji ponovo, kao i njegovi drugi tekstovi, precizno secira društvo i sve nas kroz sliku jedne obične porodice, prateći ih kroz dvije generacije i dva perioda”, priča Vedrana Božinović, direktorica drame NPS.

Najstarija teatarska kuća, kao i do sada, podržava domaći tekst i domaćeg autora.

I opera Narodnog pozorišta Sarajevo donosi brojne premijere u novoj umjetničkoj sezoni.

- Reklama -

“8.12.2023. u susret 2024. kada se obilježava 100 godina od smrti Giacoma Puccinija i ulazak u tu novu godinu i postavljamo “Madama Butterfly” u režiji Tadije Miletića iz Beograda”, otkriva Leonardo Šarić, direktor opere NPS.

U februaru će biti izvedena i prva jazz opera. A nakon “Romea i Julije”, “Giselle” i “Kao nekad u 8”, balet Narodnog pozorišta najavljuje bogatu umjetničku sezonu.

“28. 11. očekuje nas praizvedba baleta “Sjećaš li se Doli Bel” u koreografiji Staše Zurovca. Zorovac važi za jednog od cjenjenih regionalnih koreografa čiji autentični stil, u kombinaciji sa tematikom baleta, obećava mnogo”, kaže Evgeny Gaponko, direktor baleta NPS.

Osim najave repertoara, pozorište je dodijelilo i godišnje nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u predhodnoj umjetničkoj sezoni. Specijalnu nagradu za najbolju scenografiju dobila je Marijela Hašimbegović za predstavu “Što na podu spavaš”.

“Za mene je rad na ovoj predstavi imao višestruko značenje. Počela sam 1993. godine sa SARTR-ovim “Zidom”, a našla sam se u tom nekom čarobnom na kraju sa Cvijetićevom predstavom”, navodi Hašimbegović.

Dodijeljene su nagrade i u kategorijama za najbolje mlade baletne igrače, najbolje glavne uloge, najbolje sporedne uloge, kao i za kostimografiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular