Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeBIZNISNovi dan: Možemo li u 2023. biti bolji prema sebi, ljudima, prirodi?

Novi dan: Možemo li u 2023. biti bolji prema sebi, ljudima, prirodi?

- Reklama -


U prvom izdanju “Novog dana” u novoj godini, donosimo:

Umjetnost je riječ koja se u Bosni i Hercegovini i u 2022. godini nerijetko koristila kada se govorilo o “umjetnosti” preživljavanja na ovim prostorima. Možemo li se, uprkos sve većem strahu za egzistenciju, servisiranje kredita i mjesečnih troškova, kao društvo izdići iznad bazičnog i unijeti više duhovnosti i umjetnosti u najfinijim oblicima u naše živote? Zbog čega je to važno i kako da veći broj građana postane manje distanciran od kulture? Trećeg dana 2023. u “Novom danu” govorimo o umjetničkim programima kojima je obilježen ulazak u Novu godinu i o sadržajima koji će domaćem stanovništvu i posjetiocima biti na raspolaganju u narednom periodu. Naš gost će biti direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić.

Iza nas ili i dalje prisutan je period kolektivnog forsiranja radosti, blještavila, okićenosti, slavljeničkog raspoloženja, velikih želja, planova, odluka. Često je početak januara suočavanje sa posljedicama pritiska ili bezuspješnih napora da na određen način dočekamo Novu godinu, kupimo odgovarajuće poklone, organizujemo proslavu ili susret sa najbližima… Nakon što se pogase prskalice, sa novom godinom neke željene životne okolnosti ne zaiskre tek tako, euforija kod nekih biva smjenjena nelagodom, prazninom… kako prebroditi eventualnu emotivnu krizu, kako pravilno upravljati emocijama, ostati mentalno stabilan i osjećati se dobro u 2023. pitamo psihoterapeutkinju Nerminu Vehabović Rudež.

- Reklama -

Možemo li u ovoj godini biti bolji prema prirodi? Ekolozi iz regije rade na podizanju svijeti o važnosti čuvanja rijeka na Balkanu. Kao i prethodnih godina, Rafting klub Jajce je 31. decembra organizovao, sada već tradicionalni, novogodišnji međunarodni spust niz rijeku Vrbas. Obučeni u odijela Deda Mraza, rafteri su poslali poruku Let the rivers flow (Neka rijeke teku). O očuvanja rijeke na Balkanu, o mogućnosti mijenjanja zakona koji ne prepoznaju rijeke kao zaštićena područja, za “Novi dan” govore Nataša Milivojević, predsjednica ekološkog udruženja Rzav, saradnica organizacije The Nature Conservancy (TNC) i Samir Tirić, predsjednik Rafting kluba u Jajcu.

2023. je stigla sa natprosječno visokim temperaturama. Izrazito toplo vrijeme je širom Evrope, na švajcarskim Alpima oboren je temperaturni rekord iz 1944. godine. O vremenskoj prognozi za nastavak zime govoriće meteorolog Igor Kovačić, PR BiH za WMO i zamjenik direktora Hidrometeorološkog zavoda RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular