Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSNovi problem za više rusko zapovjedništvo: Smijenjen još jedan važan general

Novi problem za više rusko zapovjedništvo: Smijenjen još jedan važan general

- Reklama -


Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini. Kako navodi, ukrajinske snage su vjerojatno bespilotnim letjelicama napale Crnomorsku flotu u blizini Sevastopolja.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da su Ukrajinici koristili sedam autonomnih pomorskih dronova i devet bespilotnih letjelica za izvođenje “terorističkog napada”, ali ISW ističe da su vojna plovila u vrijeme rata legitimni ratni ciljevi, a ne teroristički napad.

Rusi tvrde da su uništili sve zračne mete. Slična neidentificirana bespilotna letjelica pojavila se po prvi put na obali Krima 21. rujna.

- Reklama -

U ovom trenutku još nije jasno kolika je šteta napravljenba na plovilima Crnomorske flote. Rusko ministarstvo obrane navelo je da je napad izazvao manju štetu minolovcu Ivan Golubets i zaštitnoj barijeri u južnom zaljevu.

Crnomorska flota ima tri fregate klase Grigorovič koje mogu ispaljivati krstareće rakete Kalibar. ISW procjenjuje da je ukrajinska odluka da ih napade u ovom trenutku smislene, s obzirom na intenzivirane napade ruskih bespilotnih letjelica i projektila usmjerenih na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Da je Kijev naredio ovaj napad, to bi bio razmjeran, čak i suzdržan, odgovor na opsežnu rusku kampanju strateškog bombardiranja kojom su napadani civilni diljem Ukrajine tijekom proteklih nekoliko tjedana, piše ISW.

Kremlj je navodno razriješio zapovjednika Središnjeg vojnog okruga general-pukovnika Aleksandra Lapina, njegove dužnosti zapovjednika “središnje” grupe snaga u Ukrajini. Kremlj nije službeno potvrdio ovu odluku, dio medija je prenosi, a dio ruskih ratnih blogera tvrde da je Lapin sam podnio ostavku. Jedan je bloger, povezan s grupom Wagner, naveo da je Lapin smijenjen zbog razornog neuspjeha da rasporedi i organizira mobilizirane ljude u svojoj zoni odgovornosti.

ISW ne može neovisno potvrditi izvješća o Lapinovoj smjeni, ali poplava proturječnih izvješća može ukazivati ​​na to da se Kremlj bori kontrolirati priču o svom višem vojnom zapovjedništvu. Dva Putinova najbliža suradnika, Kadirov i Prigožin, više su puta javno kritizirali Lapina.

Izvješća o Lapinovoj smjeni, istinita ili lažna, pokazuju da ruska frakcija silovika stječe dominaciju u informacijskom prostoru što joj omogućuje da naruši imidž ruskog višeg vojnog zapovjedništva, piše ISW. Izvješća o Lapinovoj smjeni dodatno su istaknula fragmentaciju unutar ruske proratne zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular