Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKOLUMNENovi protest na Kosovu zbog silovanja djevojčice

Novi protest na Kosovu zbog silovanja djevojčice

- Reklama -


Više stotina ljudi ponovo se okupilo ispred zgrade kosovske vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja 11-godišnje djevojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca umiješanih u ovaj slučaj. Organizatori protesta imaju i zahtjeve: Legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, razrješenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloljetnice, formiranje specijalizovane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u škole. Sa plakatima u rukama demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca uključenih u ovaj slučaj.

Fjola Mucaj iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će oni ostati ujedinjeni i revoltirani, dok svi ovi zahtjevi ne budu sprovedeni u djelo, piše prištinski Kallxo, prenosi KoSSev.

“Mi dobro znamo da je ovo nasilje nad nama učinjeno uz posredovanje države. Ipak, konačno poručujemo da ovo nasilje više nećemo tolerisati. Ova država i ova vlast moraju odgovarati i da nam konačno pokažu gdje se pozicioniraju. To se može učiniti odmah tako što ćemo započeti implementaciju svih naših zahtjeva kao polaznu osnovu za promjenu pravca države ka tretmanu sigurnosti žena i djevojčica“, istakla je ona.

Demonstranti prekinuli konferenciju za medije SSK, ispred Tužilaštva traže smenu glavnog tužioca Munišija

- Reklama -

Stotine demonstranata nastavilo je marš od zgrade Vlade do zgrade Sudskog savjeta Kosova (SSK). Pod sloganima “Kujtim bježi“ zahtijevali su smjenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtima Munišija. Zvučnicima i zvižducima prekinuli su najavljenu konferenciju za medije SSK.

Jedan od aktivista na protestu saopćio je da tužilaštvo nije preduzelo nikakve korake, kako bi se u slučaju maloljetne djevojčice obezbijedio odgovarajući tretman.

“Hitno zahtijevamo smjenu glavnog tužioca Kujtima Munišija“, poručio je on.

“U petak smo obaviješteni da je 11-godišnja djevojčica, pored silovanja, bila i žrtva trgovine od strane još šest muškaraca, sa čim je tužilaštvo bilo upoznato. Tužilaštvo je propustilo da preduzme bilo kakve korake da pruži odgovarajući tretman u slučaju maloljetne djevojčice i bio je potreban protest i veliki pritisak javnosti da se pronađu silovatelji“, dodao je isti aktivista.

Pored Prištine, kako prenosi Kallxo, i u glavnim gradovima Albanije i Sjeverne Makedonije, Tirani i Skoplju, tražena je pravda za 11-godišnju devojčicu.

Isti medij juče je izvestio o tome da, kada je u pitanju 11-godišnjakinja, postoje dva odvojena slučaja, koja će se posebno istraživati.

Jedan je slučaj od 27. augusta, kada je pet osoba, od kojih su tri maloljetne, uhapšeno i poslano u pritvor zbog silovanja djevojčice, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati na različitim lokacijama u Prištini.

Drugi slučaj se navodno dogodio 21. juna, zbog kog je uhapšeno još šest osoba.

Dvojica posljednjih uhapšenih osumnjičeni su za silovanje i trgovinu maloljetnicama, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Maloljetnica se 21. juna ove godine, navodno, sastala sa šestoro punoletnih osumnjičenih i oni su je poslali u četiri različita motela u kojima su se zločini navodno dogodili.

Jedanaestogodišnjakinja se trenutno nalazi u prihvatilištu i na liječenju.

U vezi s ovim slučajem, direktor policije Samedin Mehmeti i bivši direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima, Alji Gaši podnijeli su ostavke zbog moralne odgovornosti.

Potonji je dao ostavku nakon što je u vijestima objavljeno da je jedan od osumnjičenih za silovanje imao druge slučajeve u pravosudnom sistemu i da je čak bio u zatvoru.

U odnosu na slučaj 11-godišnjakinje, bilo je i drugih promjena u policiji. Direktor policije regiona Priština, Fahredin Verbovci, direktor operacija u Prištini, Škeljzen Džafa, komandir Policijske stanice “Sever“, Bekim Bisljimi i direktor za istragu trgovine ljudima, Fehmi Džata premešteni su na druge pozicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular