Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeFILM I TVNovogodišnji spektakl u Sarajevu: Koncert posvećen Indexima

Novogodišnji spektakl u Sarajevu: Koncert posvećen Indexima

- Reklama -


Novogodišnji koncert “Sarajevo big band i prijatelji – Indexi” večeras je u Bosanskom kulturnom centru okupio brojne posjetioce i ljubitelje nezaboravnih pjesama popularne sarajevske grupe Indexi.

Povod koncerta je objavljivanje studijskog albuma pod nazivom “Sarajevo Big Band i prijatelji 2 – INDEXI” i posvećen je legendarnoj grupi Indexi u čast 60. godišnjice njihovog osnivanja.

Uz stalnu postavu banda, koja broji 25 muzičara, kao vokalni solisti nastupaju Nermin Puškar, Marko Louis, Berna Balić, Davor Ebner, Dino Šaran, Ivica Šarić, Almas Smajlović, Branko Đurić – Đuro i Željka Katavić- Pilj.

- Reklama -

Cijeli koncert se odvija pod dirigentskom palicom velikog maestra Ranka Rihtmana. Pjesme u autorskim aranžmanima Ranka Rihtmana, pisane su specijalno za prepoznatljiv i osebujan zvuk Sarajevo Big Band-a.

Pored poznatih kompozicija grupe Indexi, Sarajevo Big Band, koji baštini tradiciju radio-televizijskih plesnih orkestara, na repertoaru je i nekoliko instrumentalnih verzija poznatih pop numera domaćih autora (Crvena jabuka, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Letu štuke) koje su snimljene na prvom studijskom albumu ovog Big Banda.

Savremenici s pravom smatraju grupu Indexi za rodonačelnike sarajevske pop-rock škole. Sa Indexima je započeo jedan uzlazni trend razvoja scene koja će iznjedriti mnoga istaknuta imena. Pritom je neosporno da je visoko kvalitetni autorski i izvođački pristup Indexa zadavao visoke standarde drugim muzičarima, ali i publici.

Članovi Indexa Slobodan-Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Đorđe Kisić, Ranko Rihtman i Sinan Alimanović su ujedno bili članovi Plesnog orkestra Muzičke produkcije RTVBiH.

S obzirom na to da je uska povezanost Indexa i SABB još od 70 – ih godina do danas, album i koncert “Sarajevo Big Band i prijatelji – INDEXI” svojevrstan su omaž prijateljstvu i višedecenijskoj saradnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular