Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeVIJESTINSRS "preuzela" nadležnosti države: "Dala" agreman njemačkom ambasadoru

NSRS “preuzela” nadležnosti države: “Dala” agreman njemačkom ambasadoru

- Reklama -


Narodna skupština Republike Srpske danas je odbacila veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na Odluku Predsjedništva BiH o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH Thomasa Fitschenu, koja je usvojena bez konsenzusa na 157. posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. septembra 2022. godine.

U jednom od Zaključaka Narodne skupštine stoji da “NSRS donosi odluku i daje agreman ambasadoru SR Njemačke u BiH” iako entitetska skupština nema ovlasti da daje agremane već to čini državno predsjedništvo.

Podsjećamo, na osnovu člana V 3.a) Ustava BiH, člana 32. stava 1.a) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 10/13, 32/13 i 22/14), Predsjedništvo BiH, na 157. vanrednoj sjednici, održanoj 2. septembra 2022. godine, donijelo je Odluku o davanju agremana ambasadoru Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini. Ova odluka je stupila na snagu danom donošenja.

Izvor : N1 BiH
- Reklama -

Kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao vitalni nacionalni interes na ovu odluku, navodeći kao razlog da je “veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske“, danas je NSRS raspravljala o vetu. Nakon što je on odbačen, Narodna skupština ponovo je na sebe “preuzela” državne nadležnosti navodeći u zaključku kako “daje agreman” njemačkom ambasadoru. Današnjim glasanjem u NSRS-u nije osporena Odluka Predsjedništva donesena 2. septembra i ona nastavlja biti važeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular