Ustavni sud BiH je danas, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Dževad Mahmutović je taj koji je u aprilu ove godine ispred šestorice delegata Doma naroda PSBiH podnio Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS.

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Danas za N1 podsjeća da je ovo peta odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa zaštitom državne imovine.

“Ako pet puta pokušavaš nešto da uradiš i pet puta ti se kaže da to nije okej – onda bi valjda ova odluka trebala biti signal vlastima Republike Srpske. Neka se okrenu proceduri u Parlamentu BiH. Čujem da i ovih dana pokušavaju da rade nešto oko poljoprivrednog zemljišta koje nije njihovo. Dakle, i dalje pokušavaju da idu glavom kroz zid. Krajnje je vrijeme da shvate da se ovo pitanje može riješiti u Parlamentu BiH”, podcrtao je Mahmutović.

To je, podcrtao je Mahmutović, propisano i Ustavom Bosne i Hercegovine, ali ujedno preuzeto i kao međunarodna obaveza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime