Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeGLOBUSObjavljena interaktivna karta: Evo koliko teritorije je Ukrajina oslobodila

Objavljena interaktivna karta: Evo koliko teritorije je Ukrajina oslobodila

- Reklama -


Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u subotu da je ukrajinska vojska dosad oslobodila 2.500 kvadratnih kilometara u oblasti Harkov.

Rezultat je to ukrajinske ofanzive koja traje već danima. Objavljena je i karta koja prikazuje koliki teritorij je u ovom dijelu ukrajinska vojska oslobodila. Crvenom su bojom označena ruska napredovanja, a plavom ukrajinski protunapad. Dio koji je označen žutom bojom prikazuje mjesta pod ruskom kontrolom.

Institut za rat svakodnevno analizira situaciju na ratištu u Ukrajini, a također ima i interaktivnu kartu koja prikazuje kako napreduje ruska invazija, odnosno, ukrajinska protuofanziva.

- Reklama -

Crvenom bojom je označen napredak ruskih trupa, a svijetloplavom je obilježena teritorija koju je je Ukrajina u protunapadu oslobodila.

Podsjetimo, Rusija je napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini u subotu, u iznenadnom padu jednog od glavnog ratišta nakon što su ukrajinske snage zaprijetile da će okružiti to područje u šokantnom nadiranju.

Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkov bio je najteži poraz Moskve od marta, kada su ruske trupe bile prisiljene povući se iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, sa hiljadama ruskih vojnika koji su pobjegli i napustili zalihe streljiva i opremu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular