Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeVIJESTI"Objektivnim dokazima potkrijepljujemo informacije iz aplikacija Sky i Anom"

“Objektivnim dokazima potkrijepljujemo informacije iz aplikacija Sky i Anom”

- Reklama -


Šesta godišnja konferencija Prvosudnog foruma za BiH održava se danas i sutra na Jahorini o temi “Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala – standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama”.

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić izjavila je da je tema ovogodišnjeg foruma aktuelna, te da će učesnici dvodnevnog skupa pokušati dati odgovore ne aktulna pitanja kada su u pitanju pravosuđe i temeljna ljudska prava.

- Reklama -

– Naši životi se danas u velikoj mjeri odvijaju na društvenim mrežama i internetu, a to pogoduje organiziranom kriminalu koji ne bira sredstva kada je u pitanju organizovanje kriminalnih aktivnosti. Koliko god se sigurnosne agencije i sudovi trude u suzbijanju i rješavanju ovih aktivnosti, toliko se danas otvaraju pitanja zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, tačnije postavlja se pitanje da li dokazi prikupljeni putem aplikacija i interneta zadiru u privatnost i zaštitu ličnih podataka, kao i neka druga prava – kazala je Galić.

Na konferenciji je ostaknuto da je moderni način komunikacije omogućio kriminalnim grupama nove načine djelovanja, te istovremeno pred pravne sisteme postavio nove izazove kako bi borba protiv organizovanog kriminala bila efikasna. Također, pravni sistemi trebaju što prije odgovoriti na koji način se mogu koristiti alati nadzora komunikacija u krivičnoj sferi.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum ističe da sve informacije prikupljene putem interneta, sigurnosne agencije potkrepljuju prikupljanjem objektivnih dokaza.

– Svaki slučaj na području Bosne i Hercegovine koji su pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem aplikacija Sky i Anom, potkrijepljeni su objektivnim dokazima. Ne možemo se osloniti na same informacije i sigurno ih u postupcima ne bismo koristili bez objektivnih dokaza, ali ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze – rekao je Ćulum.

Postavljaju se pitanja do koje granice se klasično tumačenje zakonitosti pribavljenih dokaza u sferi savremenih komunikacija može nositi sa savremenim izazovima i da li se protiv organizovanog kriminala može koristiti klasični način otkrivanja, gonjenja i presuđenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular