Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeITOdbrojavanje je počelo: Evo kada će iPhonei morati imati isti punjač kao...

Odbrojavanje je počelo: Evo kada će iPhonei morati imati isti punjač kao svi

- Reklama -


28. decembra 2024. — to je krajnji rok koji je EU postavio da svi iPhonei krenu koristiti isti punjač kao i svi drugi pametni telefoni.

Novi zakon EU-a stupa na snagu u utorak i zahtijeva da u roku od dvije godine pametni telefoni i drugi mali elektronički uređaji pređu na korištenje USB-C priključka za punjenje, u nastojanju da se smanji elektronički otpad, ali i olakša život potrošačima.

Osim za pametne telefone, USB-C priključak će postati standard i za tablete, digitalne kamere, slušalice, ručne igraće konzole, prijenosne zvučnike, elektronske čitače knjiga, tipkovnice, miševe, prijenosne navigacijske sustave i prijenosna računala. Pritom jedino prijenosna računala imaju nešto duži rok za prilagodbu – do 28. travnja 2026, piše Politico.

- Reklama -

Propisano je da Komisija može dodati druge kategorije uređaja na popis delegiranim aktima počevši od 2025. i svakih pet godina nakon toga.

Unatoč ranijem žestokom protivljenju Applea, Greg Joswiak, glavni marketinški direktor ove kompanije, rekao je na konferenciji Wall Street Journala u listopadu da će se pridržavati odluke.

Mandat EU-a za prelazak na USB-C mogao bi biti kratkotrajna pobjeda. Naime, industrija pametnih telefona kreće se sve više prema tehnologiji bežičnog punjenja, što pravila EU-a zasad ne reguliraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular