Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeITOdmah ažurirajte svoje pretraživače: Kod svih nađen ozbiljan sigurnosni problem

Odmah ažurirajte svoje pretraživače: Kod svih nađen ozbiljan sigurnosni problem

- Reklama -


Novu ranjivost imaju svi browseri, a hakeri su već počeli da je iskorišćavaju, pa se zbog toga preporučuje da što pre ažurirate svoje internet pregledače.

Ozbiljan bezbjednosni propust je pronađen u biblioteci kodova koja se koristi za renderovanje ’webp’ slika, koju koriste svi browseri.

Webp je popularni format za slike koje se objavljuju onlajn, ali ga takođe koriste i mnoge aplikacije. Upravo zato se ova ranjivost može zloupotrijebiti da se na uređajima korisnika pokrene maliciozni kod koji napadači poslije mogu da iskoriste.

Ozbiljan problem

Ranjivost je označena sa CVE-2023-4863 i smatra se veoma ozbiljnom.

- Reklama -

Popularni browseri kao što su Chrome, Edge, Firefox, Opera, Vivaldi i Brave su već objavili svoje bezbjednosne ispravke, prenosi Benchmark.

Da biste bili sigurni da imate najnoviju verziju browsera, idite u Help, pa About, nakon toga će se ažuriranje samo pokrenuti. Na telefonima ažuriranje možete pokrenuti preko zvaničnog stora.

Webp format je razvio Google, a njegova popularnost je brzo porasla zbog odlične kompresije bez mnogo gubitaka kvaliteta, u poređenju sa PNG i JPEG formatima.

Oznake

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular