Krunisanje kralja Charlesa III biće održano u subotu 6. maja 2023. godine u Westminsterskoj opatiji, saopćila je Buckinghamska palača.

Camilla, kraljica supruga, bit će uz kralja i također će biti krunisana na historijskoj ceremoniji.

Kralj Charles je postao monarh nakon smrti majke, Kraljice Elizabete II koja je vladala 70 godina. Krunisanje će označiti simboličnu proslavu njegove nove vladavine.

Uz očekivan raskoš i rituale, kralj će biti pomazan za monarha i kruna će mu stavljena na glavu.

Krunisanje koje će biti održanu u subotu, 6. maja 2023, bit će prvo u gotovo 70 godina – posljednje za Elizabetu II u junu 1953. – i prvo za Kralja održano od Edvarda VII 1902. godine.

Buckinghamska palača je nagovijestila da će ceremonija kombinovati drevno i moderno – rekavši da će biti “ukorijenjena u dugogodišnju tradiciju”, ali da će također “odražavati monarhovu ulogu danas i gledati u budućnost”.

Camilla, kraljica supruga, bit će krunisana kao dio službe, na sličnoj, ali jednostavnijoj ceremoniji kao i krunisanje kralja.

Kralj Charles će na krunisanju imati 74 godine – najstariji monarh koji je krunisan. Taj datum će ujedno biti i četvrti rođendan njegovog unuka Archija, sina princa Harryija i Meghan.

Krunidbe se održavaju u londonskoj Westminsterskoj opatiji više od 900 godina, a srednjovjekovna crkva je mjesto za ceremoniju koja je mješavina vjerske i ustavne simbolike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime