Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeOSTALI SPORTOVIOdržan Skakavac trail u Spomeniku prirode Skakavac

Održan Skakavac trail u Spomeniku prirode Skakavac

- Reklama -


Planinarsko društvo Skakavac u saradnji sa Javnom kantonalnom ustanovom za zaštićena prirodna područja organizirao je ovog vikenda na Spomeniku prirode Skakavac šesti Skakavac trail.

Prijavljeni su mogli odabrati četiri trke, a najbolje plasirane na maratonskoj stazi od 42 kilometra su Zoe Hummel (Francuska) koja je osvojila prvo mjesto, dok je Maja Urban iz Hrvatske osvojila drugo mjesto.

U muškoj konkurenciji prva tri mjesta na maratonskoj trci su osvojili trkači iz Bosne i Hercegovine, a prvo mjesto je osvojio Nikola Čuić, Sanel Uzunović drugo mjesto, dok je trećeplasirani Neven Cicović.

- Reklama -

Na polumaratonskoj trci u ženskoj konkurenciji prva je Alma Alijagić (BiH), drugo mjesto Josipa Baković (BiH), dok je treća Gabriela Potapoviwicz iz Poljske.

U muškoj konkurenciji prva tri mjesta su osvojili trkači iz Bosne i Hercegovine, prvi je bio Esmin Brodlija, drugi Mahir Šabić, dok je treće mjesto osvojio Vehid Bilinović.

Staze svih trka Skakavac traila koji promoviraju brend Visit Sarajevo su bile kružne i kretale se područjima koja do sada nisu bila poznata ljubiteljima prirode.

Skakavac trail je ove godine po prvi put ponudio rekreativnu trku u dužini od 8,5 kilometara koja je privukla veliki broj trkača kojima je ovo bilo prvo trail iskustvo.

U ženskoj konkurenciji prva je Emina Begić (BiH), druga Blanka Zahajska (Republika Češka), dok je treća Azra Muftić (BiH). U muškoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio Sergej Vlaški, drugi je Mensur Brkičević, dok je treći Faris Mehmedović, svi iz Bosne i Hercegovine.

Skakavac trail već nekoliko godina za redom u svojoj ponudi ima i Canicross, odnosno trku u kojoj učestvuju vlasnici sa svojim psima. Ove godine, u saradnji sa Udruženjem za zaštitu životinja Lajka koje upravlja jednim od sarajevskih azila, omogućeno je da se prijave trkači-volonteri koji su trčali ovu trku sa psima iz azila.

U ženskoj konkurenciji prva na Canicrossu je bila Jasna Hadžimehmedović-Bekrić, druga Aida Fehimović, dok je treće mjesto osvojila Elma Rovčanin-Ostrogonac, sve iz Bosne i Hercegovine. U muškoj konkureciji prvi je bio Karl Wurster (USA), drugi Davorin Sekulić (BiH), a treći Oliver Jović također iz BiH.

Najmlađi učesnik Skakavac traila je bio sedmogodišnji Strahinja Pajić, dok je najstariji sedamdesetdvogodišnji Božo Marković, što dokazuje da je planinsko trčanje aktivnost za sve one koji vole prirodu i aktivan život, bez obzira na njihove godine.

Učesnici i gosti Skakavac traila su mogli učestvovati u časovima yoge koje je vodila Anisa Durmišević, a u ambijentu planinske kuće “Skakavac” je upriličena izložba radova slikarki Tamare Vučinić, Mersihe Šehić i Dragane Seferović-Pilav.

Specijalni partner Skakavac traila je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, a sam događaj ne bi bilo moguće realizirati bez podrške Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, partnera i sponzora, saopćili su organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular