Tuesday, November 29, 2022
HomeVIJESTIOko 5.000 zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu stupili u generalni štrajk

Oko 5.000 zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu stupili u generalni štrajk

- Reklama -


Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu, njih oko 5.000, stupili su jutros u generalni štrajk.

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu, u Bosni i Hercegovini, njih oko 5.000, stupili su jutros u generalni štrajk.

Poslije niza polusatnih štrajkova upozorenja, zdravstveni radnici odlučili su da stupe u generalni štrajk jer njihov zahtjev o povećanju satnice za 30 konvertibilnih feninga Vlada Tuzlanskog kantona nije prihvatila. Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH, ističe da su se Vladi TK prvi put obratili u maju, a potom i u julu ove godine. Pošto, kako ističe Latifović, zahtjevi nisu ispunjeni, sindikat je donio odluku o stupanju u generalni štrajk.

- Reklama -

S druge strane Vlada TK-a je od direktora javnih zdravstvenih ustanova zatražila da preduzmu korake kako bi se generalni štrajk zdravstvenih radnika sudski zabranio. U cijeloj priči, tvrdi Latifović, pacijenti u prvih sedam dana generalnog štrajka neće snositi posljedice, a u tom periodu očekuje se da će sindikat i radna grupa Vlade TK sjesti za pregovarački stol.

“Upućujemo javni poziv premijeru Irfanu Halilagiću i pregovaračkom timu Vlade TK da nastavimo pregovore. Satnica zdravstvenih radnika trenutno je 2,51 KM. Tražimo da se poveća za 30 feninga, a od Vlade TK dobili smo ponudu da se poveća za 16 feninga. Za nas je to neprihvatljivo“, kaže Latifović.

S druge strane iz Vlade TK su poručili: “S obzirom na to da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godine.“

Međutim, oko 5.000 članova Sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu su dužni poštovati odluke Štrajkačkog odbora i oni su jutros, shodno tome, stupili u generalni štrajk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: